Duboki san (1946)

THE BIG SLEEP (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Privatni detektiv (H. Bogart) nastoji pomoći bogataševoj kćerki da se riješi ucijenjivača

 
Režija: Howard Hawks
Scenarij: Jules Furthman, Leigh Brackett, William Faulkner
Uloge: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Martha Vickers, Charles Waldron, ...

Filmografija

"Duboki san" režirao je klasik američke kinematografije Howard Hawks (1896-1977)."Duboki san" ekranizacija je glasovitog istoimenog romana Raymonda Chandlera, a jedan od scenarista bio je i veliki književnik William Faulkner.

General Sternwood (C. Waldron) stari je i bolesni bogataš koji ima dvije mlade i lijepe kćeri: stariju Vivian (L. Bacall) i mlađu Carmen (M. Vickers). Sternwood unajmi privatnog detektiva Philipa Marlowea (H. Bogart) kako bi riješio jedan problem u vezi s Carmen. Ona je navodno napravila prilično velik kartaški dug i sad neki vlasnik antikvarijata traži da mu dug bude isplaćen. I Sternwood i Marlowe uvjereni su da se radi o ucjeni. Prije nego ode iz Sternwoodove kuće, Marlowea pozove Vivian kako bi saznala što otac želi od njega.

Već pri prvom susretu jasno je da se sviđaju jedno drugom. U antikvarijatu Marlowe ne uspije doći do ucjenjivača, jer ga navodno nema. Simpatična djevojka u obližnjoj knjižari opiše Marlowu kako traženi knjižar izgleda. Kad se on pojavi, Marlowe ga počne pratiti u automobilu. Knjižar se zaustavi pred nekom kućicom na osami i uđe u nju. Nešto kasnije u kućicu stigne Carmen Sternwood.

Nakon nekog vremena iz kuće se začuje vika i pucanj. Marlowe uđe unutra i nađe drogiranu Carmen, a kraj nje ustrijeljenog antikvara. Tamo je bio i skriven foto-aparat s kojim je vjerojatno ubijeni ucjenjivač potajno fotografirao svoje žrtve. Filma u aparatu nema. Marlowe odveze Carmen kući, a Vivian mu pomogne da ju smjeste u krevet. To je početak jednog sasvim neobičnog slučaja za Philipa Marlowea.

 


Komentari (1)

Foto