Zakon brojeva (2005)

Numb3rs (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Dokaz da matematika može biti zabavna - ekipa FBI-a pomoću matematike rješava zagonetne slučajeve

 
Režija: Alex Zakrzewski, J. Miller Tobin, John Behring
Scenarij: Ken Sanzel, Nicolas Falacci, Cheryl Heuton
Uloge: David Krumholtz, Rob Morrow, Judd Hirsch, Alimi Ballard, Navi Rawat, ...

Filmografija

Svi koristimo matematiku svakodnevno, bilo pri predviđanju vremenskih uvjeta, praćenju vremena ili ophođenju s novcem. Matematika je mnogo više od formula i jednadžbi, to je logika, racionalnost, korištenje vlastitog uma kako bismo riješili najveće misterije koje poznajemo. Protagonistima serije "Zakon brojeva" je upravo rješavanje misterija glavni cilj.

Autori su serijom željeli pokazati kako je matematika mnogo više od brojeva, te istražiti njezinu logiku i racionalnost. Dok su se pripremali za snimanje, istraživali su kojim se sve metodama FBI danas koristi kako bi se riješili slučajevi, te koje sve suradnike s raznih područja okupljaju u svom timu.
Specijalni agent FBI-a Don Eppes regrutira svog brata Charlieja, matematičkog genijalca, da im pomogne sa zagonetnim slučajevima u Los Angelesu. Dvojica braće preuzimaju najteže slučajeve i prate tragove sagledavajući ih iz potpuno nove perspektive, a pomažu im i Donova partnerica Terry Lake i novi agent David Sinclair. Charliejev prijatelj i kolega dr. Larry Fleinhardt radije bi da se on vrati svojim sveučilišnim obvezama. Njegov otac je, naprotiv, zadovoljan što vidi svoje sinove kako rade zajedno, ali strahuje da će njihova natjecateljska narav postati problem.
GLUMAČKA POSTAVA:
Don Eppes (Morrow) je specijalni agent FBI-a koji žrtvuje svoj privatni život kako bi se u potpunosti posvetio poslu i misiji hvatanja negativaca. U toj namjeri poziva i vlastitog brata kako bi biro iskoristio njegove genijalne vještine. Glumca Morrowa publika poznaje bolje kao Joela Fleischmana zbog uloge u kultnoj seriji "Život na sjeveru" koja mu je donijela tri Zlatna globusa i dvije nominacije za Emmy. Glumio je i u nekim TV filmovima, te dobro prihvaćenoj seriji "Street Time". Iako je priznat kao vrsni glumac, Morrow je dio karijere posvetio pisanju scenarija i režiji. Režirao je nekoliko epizoda serija "Oz", "Street Time" i "Dodir s neba", te filmove "The Silent Alarm" i "Maze". Rođeni Njujorčanin, nije propustio priliku da zaigra i na Broadwayu. Danas živi u LA-u i u odboru je humanitarne udruge koja se bori protiv jedne vrste teške neuromišićne bolesti.
Charlie Eppes (Krumholtz) je profesor matematike na Tehničkom fakultetu u Južnoj Kaliforniji. Vrlo je oprezan s ljudima i zaokupljen predmetima. Dolazi u LA kako bi svom bratu i FBI-u pomogao rješavati zamršene zločine. Glumac Krumholtz nedavno je ostvario ulogu u hvaljenom filmu "Ray" s Jamiejem Foxxom, a moglo ga se vidjeti u "Harld and Kumar go to White Castle", te kao vilenjaka Bernarda u "Santa Clause 2", komediji Tima Allena. Manje uloge ostvario je u "Meksikancu", "10 stvari koje mrzim na tebi", "Sidewalks of New York" i "Liberty Hights". Imao je zapažena epizodna gostovanja u serijama "Hitna služba", "Undeclared" i "Geeks and Freeks".
Alan Eppes (Hirsch) je ponosni otac Dona i Charlieja. Vrlo je zadovoljan što njegovi sinovi, koji se vole natjecati među sobom, napokon imaju nešto zajedničko. Alan je u mirovini, ali se zabavlja miješanjem u privatne i poslovne živote svojih sinova. Judd Hirsch je lice obilježeno ulogom u omiljenoj seriji "Dragi, John" koja mu je donijela Zlatni globus za najboljeg glumca u humorističnoj seriji. Dva Emmyja je zaradio kao Alex Rieger u seriji "Taxi", a zapaženu ulogu odigrao je i u seriji "George and Leo". Nominiran je i za Oscara u kategoriji najbolje sporedne uloge u filmu "Ordinary People", a glumio je i u naslovima "King of the Gypsies", "Teachers", "Čovjek na mjesecu" i "Dan nezavisnosti". Odrastao je u New Yorku gjde i danas živi, a zanimljivo je da je prije Akademije studirao strojarstvo. Glumio je i na Broadwayu što mu je donijelo i dvije kazališne nagrade Tony.
Terry Lake (Lloyd) je lijepa i usredotočena agentica FBI-a i Donova partnerica. S vremenom Dona počinje gledati u novom svjetlu, ali nastoji zatomiti privlačnost koju osjeća.
Dr. Larry Fleinhardt (MacNicol) je Charliejev prijatelj i kolega s fakulteta. Iako je genijalan fizičar i znanstvenik, vrlo je nespretan u socijalnom kontaktu i stalno upada u neugodne situacije.
David Sinclair (Ballard) je novi agent u FBI-u, koji je dodijeljen Donu na obuku. Njegovo uhodavanje kratko će trajati i brzo će se snaći nakon što počne raditi na najtežim zločinima.

Komentari (8)

Foto