Bez daha (2013)

Breathless (Originalni naziv)

drama

Serija o životima skupine liječnika i medicinskih sestara, zaranja u začarano doba Britanije 60-ih

 
Režija:
Scenarij: Paul Unwin, Peter Grimsdale
Uloge: Jack Davenport, Natasha Little, Catherine Steadman, Oliver Chris, ...

Filmografija

Britanija je na pragu revolucije u 60-ima: seks, droge i Rolling Stonesi tek će se dogoditi. Ali u tome trenutku, 1961., još vladaju stari odnosi snaga, a etiketa nameće pravila ravna onima iz doba Jane Austen.

Serija Breathless pripovijeda o svijetu prije kontracepcijske pilule i prije legalizacije pobačaja. Iako je riječ o povijesnoj drami, ona svoje povijesno ruho nosi lepršavo. Utemeljena na životima skupine liječnika i medicinskih sestara, Breathless zaranja u začarano doba. Rezistencija na antibiotike dogodit će se tek za pola stoljeća, sve blista, žene se prelijepo odijevaju, a muškarci su, pretežno, naočiti.
 
Postoje dvije odvojene klase: liječnici gore (doslovno i preneseno) i medicinske sestre dolje. Sve i svatko ima svoje mjesto. Medicinskim sestrama životni je cilj udati se za šarmantne liječnike i postati vjerne žene koje će kod kuće čekati marljive muževe. Tako je bar u teoriji jer ispod površine vrije skrivena frustracija: laži, prijevare i tajne koje peku savjest.
 
Otto i Elizabeth na čelu su te skupine i o svom braku skrivaju tajnu koja bi im mogla razoriti život. Angela i Jean skrivaju da su sestre koje se karakterom razlikuju kao nebo i zemlja, ali u dubini duše čvrsto su povezane, bore se da održe privid i skrivaju "sramotnu" istinu o oboljelom ocu Montyju i zagonetku Angelinog nestalog muža. Richarda društvene konvencije prisile da se oženi sa zanosnom Jean koja i ne sluti u što se upustila. Odnos Lily i Charlieja naoko je daleko idiličniji, ali kako se radnja raspleće, dijete koje bi upotpunilo njihov svijet nikako da stigne.
 
U bolnici je Otto izvanredno sposoban i svi mu se dive. Jedan od onih karizmatičnih kirurških velikana, autoritet stapa sa šarmom, dok se Charlie, njegov anesteziolog, ubraja među optimiste koji su vječno na mukama, a Richard je mladi i opasno ambiciozni pretendent. Svojim pacijentima i medicinskim sestrama ti su muškarci bogovi. Rade na Odjelu za ginekologiju i porodiljstvo gdje se očitavaju posljedice restriktivnih konvencija i seksa. Poprište je to stvarnih moralnih dilema, oštro zacrtanih zakonskih granica i posve drugih pravila za neke druge ljude.

 


Komentari (0)

Foto