Veliki nož (1955)

THE BIG KNIFE (Originalni naziv)

drama

Priča o holivudskom glumcu kojemu je karijera u padu

 
Režija: Robert Aldrich
Scenarij: James Poe, Clifford Odets
Uloge: Jack Palance, Ida Lupino, Wendell Corey, Rod Steiger, Shelley Winters, ...

Filmografija

Castle (J. Palance) velika je holivudska zvijezda, koja živi u raskošnoj vili. Ali, tište ga problemi, karijera mu je u padu. Trebao bi potpisati novi sedmogodišnji ugovor sa svojim diktatorskim producentom Stanleyem Hoffom (R. Steiger), no sit je Hollywooda i najradije bi zauvijek otišao iz tog grada i s filma. Njegova pametna i suosjećajna žena Marion (I. Lupino) nagovara ga da ne potpiše ugovor, jer holivudski život nije više za njih.

Ako potpiše, ona će ga napustiti i udati se za njegovog prijatelja Hanka Teaglea (W. Addy). Hoff mu dođe u posjet i natjera ga da potpiše ugovor. Charlie moli ženu da ga ne napusti, no ona, premda ga još voli, nema snage vratiti mu se. Hoffov cinični pomoćnik Smiley Coy (W. Corey) pozorava Charlieja da bi beznačajna razočarana glumica Dixie Evans (S. Winters) mogla ispričati novinarima istinu o Charliejevoj zataškanoj prometnoj nesreći u kojoj je jedna osoba smrtno stradala...

Jedan od najboljih Aldrichevih filmova, napet i kritičan prema Hollywoodu. Pojedini karakteri u drami majstorski su ocrtani kao "vječiti" holivudski tipovi: beskrupulozni producent (u sjajnoj interpretaciji Roda Steigera), velika zvijezda u emocionalnoj krizi (briljantni Jack Palance) i normalna osoba koja u tom okrutnom cirkusu pokušava ostati normalna (Castleova žena u nezaboravnoj interpretaciji Ide Lupino). Premda je kritika hvalila film, snimljen prema glasovitom kazališnom komadu Clifforda Odetsa, uspjeh kod publike nije bio velik. Aldrich je to tumačio činjenicom da možda u to vrijeme Jack Palance nije bio dovoljno velika zvijezda kako bi u ulozi velike zvijezde bio uvjerljiv. No danas, kad se pokazalo da je Palance bio i ostao jedna od najtrajnjih zvijezdi Hollywooda, publika će ga u toj ulozi sigurno mnogo bolje prihvatiti. 


Komentari (1)

Foto