Posljednji akcijski junak (1993)

Last Action Hero (Originalni naziv)

akcija komedija avantura

Usamljeni dječak pomoću čarobne kino karte ulazi u svijet svoga akcijskog idola

 
Režija: John McTiernan
Scenarij: Adam Leff, Zak Penn
Uloge: Arnold Schwarzenegger, F. Murray Abraham, Austin O'Brien, Art Carney, ...

Filmografija

Uzbudljiv film doista originalnoga koncepta, „Posljednji akcijski junak" akcijski je hit koji je istovremeno propitivao estetiku i tip akcijskog žanra kao takvog, čime je slavni redatelj John McTiernan pokazao kako publika može uživati i u ozbiljnijoj filmskoj meta-naraciji, dok god je ista upakirana u atraktivan paket tempa, akcije i specijalnih efekata. Doista se nemoguće sjetiti tko bi bio prikladniji od Arnolda Schwarzeneggera za ulogu najveće akcijske zvijezde na svijetu, a jednako uvjerljiv jest mladi Austin O'Brien.

On nije samo još jedan u nizu, već posljednji akcijski junak. Jedanaestogodišnji Danny Madigan (Austin O'Brien) je usamljeni dječak koji od svoje tmurne svakodnevice bježi gledanjem brojnih akcijskih filmova u kojima nastupa njegov najdraži lik, Jack Slater (Arnold Schwarzenegger).
Kada mu njegov najbolji prijatelj pokloni posebnu ulaznicu za najnoviji film o Slateru, Danny biva čarolijom prebačen unutar Jackova svijeta, u kojem dobri uvijek pobjeđuju.
Danny postaje Jackov pomoćnik u borbi protiv trojice zlikovaca, ali pravi problemi nastaju kada jedan od njih, Benedict (Charles Dance), ukrade Dannyjevu ulaznicu te se pomoću nje prebaci u stvarni svijet. Jack i Danny moraju ga slijediti.

Komentari (1)

Foto