Najdraži učenik (1958)

Teacher's Pet (Originalni naziv)

komedija melodrama romantika

Samouki novinar i profesorica novinarstva se zaljube premda nemaju mnogo toga zajedničkog

 
Režija: George Seaton
Scenarij: Fay Kanin, Michael Kanin
Uloge: Clark Gable, Doris Day, Gig Young, Mamie Van Doren, Nick Adams

Filmografija

"Učiteljev miljenik" zabavna je melodrama s elementima komedije koja na suptilan način i kroz zabavnu priču prikazuje slučaj hladnoga, po mnogima stereptipnoga novinara koji "živi od tuđih nesreća" te suho i profesionalno izvršava svaki zadatak. Duhovita je to analiza novinarskog posla, kao i isplativost tečajeva nečega što se ostvaruje prvenstveno u praksi.

James Gannon (C. Gable) hladni je i često antipatični urednik gradskih novina, koji smatra da je jedini pravi način da se izuči taj posao okušavanje na terenu i učenje na vlastitim pogreškama, i nimalo ne drži do novinarskih tečajeva, a kamoli škola ili fakulteta. Kada mu šef naredi da pomogne Erici Stone (D. Day), profesorici u novinarskoj školi, on to prihvati jer mora. U početku mrzovoljan odluči predstaviti se kao njezin učenik, ne otkrivajući svoj pravi identitet. Kako nastava odmiče, a on ispada najbolji učenik, između profesorice i njega počinju se razvijati simpatije, kao i uvažavanje vlastitih radova. Međutim, ono što Jamesa brine je kako će ona reagirati kada sazna da je on poznati novinar...
Film je režirao američki redatelj i scenarist George Seaton (koji je za scenarije filmova Čudo u 34. ulici i Provincijalka osvojio Oscare) povjerivši glavne uloge slavnome Clarku Gableu i Doris Day. Film bio je nominiran za dva Oscara.

Komentari (0)

Foto