Ljudi mačke (1982)

Cat People (Originalni naziv)

triler horror drama

Atraktivnoj djevojci tajnoviti brat blizanac otkriva strašnu tajnu o njihovom podrijetlu

 
Režija: Paul Schrader
Scenarij: DeWitt Bodeen, Alan Ormsby
Uloge: Nastassja Kinski, Malcolm McDowell, John Heard, Annette O´Toole, Ruby Dee...

Filmografija

Tourneurov film je klasik horora, djelo koje je revolucioniralo žanr, utjecalo na promjenu recepcije horor filmova i nametnulo se kao prvi predstavnik podžanra tzv. psihološkog horora. U Schraderovu filmu naglasak je stavljen na seksualno sazrijevanje i spolno buđenje mlade žene, nesigurne zbog ambivalentnih osjećaja i pojave dotad nepoznatih nagona, a scenarist Alan Ormsby (Zamjenik, Mulan, serije Nash Bridges, Glavni grad) i Schrader priču su obogatili intrigantnim motivima incesta i snažnih unutarnjih dvojbi protagonistice.

Mlada i atraktivna Irena Gallier (N. Kinski) zbunjena je i pomalo nesigurna djevojka koja stiže u New Orleans u posjet svom bratu blizancu Paulu (M. McDowell). Nakon njihova srdačnog susreta počne primjećivati bratovo neobično ponašanje. On je muškarac naglašenog libida i ponekad gotovo životinjskih nagona, koji Irenu uskoro iznenadi prilično otvorenim seksualnim aluzijama. Paulova sluškinja (R. Dee) drži se na distanci, kao da nešto skriva. Sutradan Irena ode u zoološki vrt i duže se zadrži kod kaveza s leopardom. Prestraši je snaga divlje životinje čime privuče pozornost upravitelja ZOO-a, Olivera Yatesa (J. Heard). Irena već sljedećeg dana isprovocira leoparda koji nasrne na čuvara i ubije ga. Oliver shvati da ona skriva neku tajnu, ali i da ga izuzetno privlači. Time nije zadovoljna njegova djevojka i kolegica Alice Perrin (A. O´Toole). Dok se polako zbližava s Oliverom, Irenu sve više čudi bratovo ponašanje, koji svake noći odlazi od kuće i vraća se pred zoru. Ona ne zna da se Paul noću pretvara u leoparda, da u gradu ubija prostitutke i slučajne prolaznice. A onda joj brat jedne večeri odluči otkriti strašnu tajnu o njihovu podrijetlu...

Nominirana za Zlatni globus u kategorijama najbolje glazbe i najbolje izvorne pjesme, fantastična horor drama "Ljudi-mačke" cijenjenog scenarista i redatelja Paula Schradera (Plavi ovratnik, Mishima: život u četiri poglavlja, Dodir), među ostalim potpisnika scenarija za filmove Martina Scorseseja (Taksist, Razjareni bik, Posljednje Kristovo iskušenje i Između života i smrti), od kojih su mu scenaristički predlošci za kultnog "Taksista" i "Razjarenog bika" donijeli nominacije za Zlatni globus, slobodna je prerada istoimenog filma velikog Jacquesa Tourneura iz 1942.

U glavnoj ulozi je mlada N. Kinski (Nevjerno tvoja, Paris, Texas, Noćno sunce, Ljubav za jednu noć, Tessa), kći slavnog Klausa Kinskog. Njezini su partneri karizmatični M. McDowell (Paklena naranča, Putovanje prokletih, Bolnica Britannia, Hidalgo), najpoznatiji po ulozi u kultnoj "Paklenoj naranči" Stanleya Kubricka, nominiranoj za Zlatni globus; J. Heard (Veliki, Sam kod kuće, Buđenja, Rambling Rose, Slučaj Pelikan, Pollock) i A. O´Toole (48 sati, Superman 3, serija Zakon i red). Filmsku fotografiju potpisuje John Bailey (Američki žigolo, Obični ljudi, Silverado, Slučajni turist, Živjeti na sav glas, Producenti), a za Zlatni globus nominiranu glazbu trostruki oskarovac Giorgio Moroder (Ponoćni Express, Lice s ožiljkom, Flashdance, Top Gun, Charliejevi anđeli: Punom snagom). Moroderovu naslovnu pjesmu pjeva slavni David Bowie.


Komentari (1)

Foto