Nazvao me Malala (2015)

He Named Me Malala (Originalni naziv)

dokumentarni

Inspirativni i dirljivi film o djevojčici koja mijenja svijet

 
Režija: Davis Guggenheim
Scenarij:
Uloge: Malala Yousafzai, Ziauddin Yousafzai, Toor Pekai Yousafzai

Filmografija

Pogled na događaje koji su doveli do talibanskog napada na pakistansku školarku Malalu Yousafzai, koja je otvoreno govorila o školovanju djevojaka, i posljedice napada, uključujući njezin govor u Ujedinjanim narodima.

Dokumentarni film o životu djevojčice Malale Jusufzai koju je u listopadu 2012. godine na povratku iz škole, ranio talibanski napadač i ispalivši tri hitca.  Imala je samo 15 godina i uspjela je preživjeti. 

Već sa 11 godina, kao nepoznati blogger opisivala je strahote života pod talibanskom okupacijom i tražila način kako da svijet upozna sa svim posljedicama zabrane školovanja za djevojčice. Blog je ukinut 2009. godine i unatoč podršci koju je dobivala iz cijelog svijeta, stekla je neprijatelje u vlastitoj zemlji.

Nakon dokumentarnog filma o njenom aktivizmu i mnogih intervjua po medijima, otkriven je njen identitet te je Malala postala žrtvom brutalnog ranjavanja. Organizirani su prosvijedi diljem Pakistana i više od dva milijuna ljudi potpisalo je peticiju za pravo na školovanje djevojčica.

Nakon oporavka, ništa ju više nije moglo zaustaviti; Malala je održala govor u Ujedinjenim narodima, srela je Baracka Obamu, kraljicu Elizabetu II, frontmana grupe U2, Bona (također priznatog aktivista), dobila počasni doktorat na sveučilištu u Halifaxu, Nobelovu nagradu za mir, održala niz emotivnih i nadahnutih govora.

Za sebe kaže da je obična djevojka koja se sviđa Roger Federer i koja pokušava naučiti tatu kako tweetati.


Komentari (0)

Foto