Hobson's Choice (1954)

Hobson's Choice (Originalni naziv)

komedija romantika

Henry Hobson ima uspješan posao, udovac je i voli časicu, a kćeri ga smatraju tiraninom

 
Režija: David Lean
Scenarij: David Lean, Harold Brighouse
Uloge: Charles Laughton, John Mills, Brenda de Banzie, Daphne Anderson, ...

Filmografija

Henry Hobson (C. Laughton) ima uspješan posao izrade čizama, udovac je i voli čašicu. Otac je trima kćerima, Maggie (B. De Banzie), Alice (D. Anderson) i Vicky (P. Scales), prema kojima se ponaša kao tiranin. One rade besplatno za njega i jedva čekaju da se udaju i maknu od oca.

Henry Hobson (C. Laughton) ima uspješan posao izrade čizama, udovac je i voli čašicu. Otac je trima kćerima, Maggie (B. De Banzie), Alice (D. Anderson) i Vicky (P. Scales), prema kojima se ponaša kao tiranin. One rade besplatno za njega i jedva čekaju da se udaju i maknu od oca. Nekako se pomirio s tim da odu Alice i Vicky, ali nikako ne prihvaća da ga napusti najstarija kći Maggie koja mu je i najkorisnija u poslu iako je pred prijateljima ismijava kao usidjelicu. Povrijeđena Maggie uzvraća, objavi zaruke s Hobsonovim zaposlenikom Willom (J. Mills), a na očevo golemo zaprepaštenje postanu mu konkurencija...

Istoimeno kazališno djelo Charlesa Laughtona poslužilo je kao predložak za film slavnog britanskog oskarovca Davida Leana (Most na rijeci Kwai, Lawrence od Arabije, Doktor Živago, Rayanova kći), koji je 1954. osvojio BAFTA-u u kategoriji najboljeg filma. Trideset godina kasnije snimljen je i američki remake istoga naslova, režirao ga je Gilbert Cates. 


Komentari (1)

Foto