Zaboravljeni slučaj (2003)

Cold Case (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Nada živi...jer dokazi nikad ne umiru

 
Režija: Mark Pellington, Kevin Bray, Alex Zakrzewski, ...
Scenarij: Meredith Stiehm, Veena Cabreros Sud, Liz Garcia...
Uloge: Kathryn Morris, Danny Pino, Jeremy Ratchford, Thom Barry

Filmografija

Izraz "cold case", poznat u žargonu američke policije, imenuje policijske slučajeve koji ostanu nerazriješeni, odnosno zastarjeli i njihov bi doslovan prijevod bio - hladni slučajevi. Razlozi njihove zastare su raznoliki: nedostatak dokaza, nepostojanje svjedoka, nečiji ''viši interesi'' i slično. No, kako ne bi baš svi ostali bez rješenja i kako se krivci ne bi nekažnjeno izvukli pobrinut će se detektivka Lilly Rush.

Detektivka Lilly Rush (Kathryn Morris) je jedina policajka Odjela za umorstva Philadelphije koja radi na zaboravljenim slučajevima - slučajevima koji nikad nisu riješeni. Tvrdoglava i snalažljiva Lilly Rush ponovno otvara slučajeve neriješenih umorstava koja su se zbila godinama, nekad i desetljećima ranije. U svojoj prijašnjoj karijeri, detektivka se proslavila koristeći svoje instinktivno razumijevanje kriminalnog uma kako bi riješila aktualne slučajeve ubojstava, ali sada je naišla na nove izazove. Njezin se posao sastoji od ispitivanja svjedoka starih slučajeva čiji su se životi i okolnosti koje ga čine od tada jako promijenili. Koristi se najnaprednijom modernom tehnologijom i pronalazi svježe dokaze i smjernice za slučajeve koji su se nekad činili nerješivima. U isto vrijeme, spremna je na neke posljedice: najviše na mogućnosti otvaranja starih rana i opasnosti da osumnjičeni počine nove zločine, ali u svom novom zaduženju prije svega vidi prekretnicu karijere, kao i brigu da nijedna žrtva ne bude zaboravljena.

Kad se nađe u naizgled bezizlaznoj situaciji, Lilly traži pomoć i savjete od svog uglednog mentora, poručnika Johna Stillmana (John Finn), kao i starijeg detektiva Willa Jeffriesa (Thom Barry), koji joj zbog svojih godina i velikog iskustva služi kao direktna veza s prošlošću. U policijskom timu su još detektivi Nick Vera (Jeremy Ratchford) i Scott Valens (Danny Pino).

U glavnoj ulozi detektivke Lilly Rush i dalje gledamo Kathryn Morris, koja je u najsvježijem sjećanju publike ostala glumeći u velikim hitovima Stevena Spielberga ''Minority Report'' i ''Umjetna inteligencija'', ali njezina zavidna karijera broji i nastupe u ''The Last Castle'', ''The Contender'', ''Bolje ne može'' i ''Jerry Maguire''. Iza nje je i dugotrajan rad na televiziji (serije ''And Never Let Her Go'' i ''Oldest Living Confederate Widow Tells All'' te brojni filmovi) i u kazalištu.

Njezini kolege također su iskusni, uvjerljivi glumci. Arogantnog i samodopadnog detektiva Scotta Valensa glumi Danny Pino, diplomac glumačke škole glasovitog NYU-a, koji ima veliko iskustvo rada na televiziji, kako u serijama (kritičarski favorit ''The Shield''), tako i u TV filmovima (''Lucy''). Ulogu čvrstog detektiva Nicka Vere, Jeremy Ratchford dobio je zbog vrhunskog posla koji je obavio u brojnim serijama poput ''Ekipa za očevid'', ''Walker, teksaški rendžer'', ''Njujorški plavci'', ''Pravda za sve'' ili ''Buffy, ubojica vampira''. Na velikim ekranima glumio je značajne uloge u filmovima ''Vrana'', ''Anđeoske oči'' i ''Brijačnica''. Iskusnog detektiva Willa Jeffriesa, koji će se u brojnim epizodama pokazati kao ključna pomoć Lilly Rush, utjelovljuje Thom Barry, jednako iskusan glumac kojeg pamtimo iz filmova ''Ratna pravila'', ''Dan nezavisnosti'', ''Duhovi Mississippija'', a na televiziji je glumio u ''Zapadnom krilu'', ''NYPD Blue'' i ''The Practice''.

Šef ekipe je poručnik John Stillman, a glumi ga iskusni John Finn, iza kojeg su zapažene uloge u ''Analiziraj ono'', ''Carlitov način'' ili ''Slučaj Pelikan'', da navedemo samo najpoznatije filmove. I on je glumio u serijama ''NYPD Blue'' i ''The Practice'' poput svojih kolega iz ove serije, ali broji nastupe i u ''Pravo i pravda'', ''Chicago Hope'', ''Dosjei X'' i ''Dawson's Creek''.

Producenti koji u ovoj odličnoj seriji istražuju manifestacije zločina poznati su Jerry Bruckheimer, Jonathan Littman te kreatorica i autorica cijele serije Meredith Stiehm. Meredith Stiehm je bila scenarist i producent poznatih ''NYPD Blue'' pune četiri godine, osvojivši nagradu Emmy za scenarij dramske serije, dok je za to vrijeme i sama serija osvojila tri nominacije za Emmy. Također je radila na ''Glavni grad'', ''Beverly Hills 90120'' i ''Život na sjeveru''.


Komentari (6)

Foto