Baltički križ (0)

Baltički križ (Originalni naziv)

dokumentarni

Zašto nacija koja je zadnja u Europi prihvatila kršćanstvo stoljećima nosi baltički križ?

 
Režija: Dragan Nikolić
Scenarij: Dragan Nikolić
Uloge:

Filmografija

Koji su simboli višedesetljetnog litavskog otpora Moskvi, tko su heroji pokreta otpora? Zašto Litavci imaju snažniji nacionalni identitet od svojih susjeda Latvijaca i Estonaca? Kako se Litva, prva sovjetska republika koja se odvojila od SSSR-a, odnosi prema spomenicima iz komunističke prošlosti? Koje je znakovlje zabranjeno u Litvi?


Je li ruska manjina dobro integrirana u litavsko društvo i kakva je njezina povezanost s Moskvom? Je li ruska enklava Kaliningrad blagoslov ili prokletstvo za službeni Vilnius? Kakvo je litavsko partnerstvo s Amerikancima, što za Litvu znači članstvo u NATO-u? Zašto Litavci povećavaju izdvajanje za obranu i ponovno uvode obvezno služenje vojske? Hoće li vojna obuka doista postati dio litavskog školskog kurikuluma?

Uz kakve izazove Litva proživljava informacijski rat s Rusijom? Zašto je godinama plaćala najskuplji plin u Europi, koja je cijena njezine energetske neovisnosti danas? Zašto nacija koja je posljednja u Europi prihvatila kršćanstvo stoljećima nosi najteži baltički križ?

 


Komentari (0)

Foto