Osloni se na mene (1989)

LEAN ON ME (Originalni naziv)

drama

Novi ravnatelj pod svaku cijenu želi poboljšati rezultate svojih učenika

 
Režija: John G. Avildsen
Scenarij: Michael Schiffer
Uloge: Morgan Freeman, Beverly Todd, Robert Guillaume, Alan North, Lynne Thigpen

Filmografija

'Osloni se na mene', redatelja Johna G. Avildsena, film je o beskompromisnosti i predanosti koje su jedina oružja kojima se može nešto napraviti u inertnom društvu.Jedan od filmova kojima se sad već legendarni Morgan Freeman počeo čvrsto upisivati na popis najboljih holivudskih glumaca...

Sa školskim pravilnikom u jednoj, a bejzbolskom palicom u drugoj ruci, „ludi“ ravnatelj Joe Clark pokazat će nam što čini pravog heroja.Kada učenici škole u Patersonu, u New Jerseyju na testovima temeljnih sposobnosti postignu rezultate koji su debelo ispod prosjeka, vodstvo se škole suoči s mogućnošću zatvaranja. Kao moguće rješenje situacije nameće se ponovno zapošljavanja kontroverznog Joea Clarka (Morgan Freeman) na mjesto ravnatelja.

Nakon početnog negodovanja, Clark ipak pristaje preuzeti posao te odmah po početku rada uspostavlja nesvakidašnji režim, koji karakteriziraju brojne suspenzije učenika, vrijeđanje i premještanje učitelja te sukobi s roditeljima. Upravo u trenutku kada se učini kako će Clark opet dobiti otkaz, postaje jasno kako je osvojio poštovanje učenika koji shvaćaju kako im on samo želi osigurati valjanu edukaciju i obećavajuću budućnost.

Temeljena na biografiji stvarnoga slavnog američkog redatelja, ovo je biografska drama najbolje vrste, onakva koja elemente iz stvarnog svijeta koristi kao čvrste temelje za upozoravanje na neke od još uvijek gorućih problema modernog društva. Uz sjajnog Freemana, valja pohvaliti i Beverly Todd u ulozi učiteljice Levias.


Komentari (0)

Foto