Gospodin Johnson (1990)

MISTER JOHNSON (Originalni naziv)

drama

Satiričan prikaz doba britanskog kolonijalizma u Africi kroz vizure nekoliko bitnih likova

 
Režija: Bruce Beresford
Scenarij: William Boyd, Joyce Cary
Uloge: Maynard Eziashi, Pierce Brosnan, Edward Woodward, Beatie Edney, ...

Filmografija

"Gospodin Johnson" slavnog redatelja Brucea Beresforda smješten je u Nigeriju u dvadesete godine prošlog stoljeća. Pierce Brosnan kao britanski gospodin doista je nepogrešiv, no prava je zvijezda filma Maynard Eziashi u naslovnoj ulozi.

Gospodin Johnson (M. Eziashi) radi za inženjera Harryja Rudbecka (P. Brosnan), koji je 1923. stigao u Nigeriju kako bi sagradio cestu. Cesta se gradi isključivo ljudskom snagom, a domoroci su jeftina i izdržljiva radna snaga. Uz Rudbecka, u selu je još nekoliko bijelaca, a nakon nekog vremena iz Engleske stiže i njegova supruga Celia (B. Edney). Gospodin Johnson je Rudbeckov knjigovođa, a osim što govori Engleski, uvijek smisli izlaz iz svih teških situacija. Kad ponestane novca za gradnju, on predloži da se novac uzme od onoga što je predviđeno za druge troškove, na primjer, uniforme, pa da se nadoknadi od budžeta za sljedeću godinu. Najveći mu je problem osvojiti Bamu (B. Enahoro) da mu bude žena, jer za to treba novca, ne samo kako bi je kupio, nego mora redovito plaćati kako bi je zadržao: čim jednu "ratu" ne plati, njezin otac i brat dolaze po nju. Zato se zaduži kod intriganta i prevaranta Wazirija (F. Fatoba)...
Film je snimljen prema romanu britanskog pisca Joycea Caryja (1888-1957), koji je objavio nekoliko romana i zbirki priča, a njegov roman Mister Johnson bio je postavljen i kao kazališna predstava. Australski redatelj Bruce Beresford (Vozeći gospđicu Daisy, Nježno milosrđe, Prijestupnik Morant) u ovom je romanu našao motive koji pretežu i u ostalim njegovim filmovima, povijesnim pričama i "malim ljudskim dramama", pa je u filmu "Mister Johnson" sažeo obje teme, i povijesnu i ljudsku dramu, u satiričan prikaz doba britanskog kolonijalizma u Africi kroz vizure nekoliko dominantnih likova, prije svega Mistera Johnsona.
Mister Johnson, kojega čak i žena tako zove, smatra se Britancem i sve što radi radi za dobrobit Britanije, a s druge strane je Waziri, koji vara i laže samo za vlastitu korist. Britanac Sargy Gollup Afrikance i crnce smatra nižom rasom, dok Harry Rudbeck želi ispuniti zadatak koji je dobio i ima pokroviteljski odnos prema domorocima samo onoliko koliko treba kako bi posao bio obavljen...
Maynard Eziashi osvojio je Srebrnog medvjeda za ulogu Gospodina Johnsona, a Bruce Beresford bio je nominiran za Zlatnog medvjeda za režiju.

Komentari (1)

Foto