Zvjezdani ratovi Epizoda IV: Nova nada (1977)

Star Wars: Episode IV - A New Hope (Originalni naziv)

akcija avantura sf

Luke Skywalker i princeza Leia predvode pobunu protiv tiranina Cara i njegovih pomoćnika

 
Režija: George Lucas
Scenarij: George Lucas
Uloge: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Alec Guinness, ...

Filmografija

Najveći film žanra naučne fantastike i priča koja je oko sebe stvorila kult koji traje već 28 godina. Nezaobilazni dio kulture 20. stoljeća. Šest Oskara (scenografija, kostimografija, zvuk, montaža, specijalni efekti i evergreen muzika Johna Williamsa), te posebno priznanje za dostignuće na području zvučnih efekata.

Doba je građanskog rata u jednoj udaljenoj galaksiji a pobunjenici su protiv zlog Galaktičkog Carstva ostvarili svoju prvu pobjedu vjerujući da je to tek početak obnove svrgnute Galaktičke Republike. U njoj su nekad u blagostanju živjeli mnogobrojni narodi i planeti, ali im je svoju tiraniju nametnuo sadašnji Car domogavši se moći tamne strane Sile. Protiv Cara, njegova dva okrutna pomoćnika Dartha Vadera i Granda Moffa Tarkina, te nadmoćne carske vojske, pobunu predvodi princeza Leia. Kada Darth Vader zarobi Leiu, ona uspijeva unijeti u svoga robota R2-D2-a podatke o Carskim okrutnim namjerama te ga zajedno sa droidom C-3PO katapultira na pustinjski Tatooine. Kada robot i droid dođu do Lukea Skywalkera i kada on otkrije poruku u robotu, kreće u potragu za tajanstvenim Obi-Wan Kenobijem, kojega princeza u poruci spominje. Kada ga pronađe, shvati da njegov život više nikad neće biti isti, pa uz pomoć plaćenika i pilota Hana Sola i Chewbacce, Luke se pridružuje Obi-Wanu u spašavanju princeze, ali i cijelog svemira od nadirućeg Zla.

Kritika i struka bile su fascinirane filmom pa su "Zvjezdani ratovi", među ostalim priznanjima, osvojili i šest Oscara (scenografija, kostimografija, zvuk, montaža, vizualni efekti i sad već evergreenska glazba Johna Williamsa) uz posebno priznanje za dostignuće na polju zvučnih efekata. "Zvjezdani ratovi" su ne samo doživjeli spektakularan uspjeh, nego ostali stožernim ostvarenjem šestodijelnog serijala. Naime, 1980. snimljen je nastavak "Carstvo uzvraća udarac", a 1983. i "Povratak Jedija", koji sa "Zvjezdanim ratovima" tj. "Novom nadom" zajedno čine drugu trilogiju Lucasove priče. Planirajući snimanje nove trilogije, George Lucas je 1997. u kinodistribuciju pustio remasterirane verzije starijih filmova, pa je uz obnovljenu sliku i zvuk, te nove vizualne efekte,u "Zvjezdanim ratovima" računalno dosnimljeno još 5 minuta materijala (ophodnja carskih vojnika, panorama svratišta Mos Eislay, susret Hana Sola i Jabbe the Huta).

Komentari (18)

Foto