Bolesno (2007)

Sicko (Originalni naziv)

dokumentarni

Pogled na američki sistem zdravstvenog osiguranja

 
Režija: Michael Moore
Scenarij: Michael Moore
Uloge: Michael Moore, Tucker Abrizzi, Tony Benn, George W. Bush, Reggie Cervantes...

Filmografija

Kontroverzni redatelj dokumentaraca, Michael Moore, nam predstavlja još jedan problem u američkom društvu. Ovaj puta će, bez dlake na jeziku, istražiti i objasniti svu korupciju i nelogičnost američkog sistema zdravstvenog osiguranja.

Polazeći od činjenice kako čak 50 milijuna Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje, Michael Moore u Sickou prikazuje ubitačnu kritiku američkog zdravstvenog sustava. Prikazujući potresne sudbine pojedinaca koji su se, nakon oboljenja, suočili s besćutnošću sustava te završili bankrotirani i neizliječeni, Moore pruža zastrašujuću sliku sustava zdravstvenog osiguranja motiviranog prvenstveno i isključivo trkom za profitom. S druge strane, nasuprot američkom sustavu u kojem oboljeti znači doći na korak od financijske propasti, Moore prikazuje svakodnevicu suprotnih sustava kakvi postoje u Kanadi, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Kubi.

Nominiran za Oscara 2008. godine, Sicko je još jedan provokativan i kontroverzan dokumentarni film autora koji se proslavio upravo takvim djelima: Roger i ja, Ludi za oružjem, Fahrenheit 9/11, Kapitalizam: Ljubavna priča...).
Karijeru je započeo intrigantnim dokumentarnim filmom Roger i ja o posljedicama odluke GM-a da zatvori svoj pogon u Mooreovom rodnom Flintu (Michigan) čime je izgubljeno 30.000 radnih mjesta, da bi svjetsku slavu dostigao 2003. godine dokumentarnim filmom Ludi za oružjem - dovoljno je spomenuti da je film osvojio Oscara i bio pozvan u Cannes gdje je sa svojim sljedećim dokumentarcem - Fahrenheit 9/11 osvojio i Zlatnu palmu.

Sudjeluju:Michael Moore, Tucker Abrizzi, Tony Benn, George W. Bush, Reggie Cervantes, Bill Clinton, Hillary Rodham Clinton, Billy Crystal, John Graham, Aleida Guevara, William Maher, Richard Nixon, Patrick Pedraja, Linda Peeno


Komentari (3)

Foto