Žal (2000)

The Beach (Originalni naziv)

triler drama avantura

Mladi avanturist bježeći od zapadne civilizacije pronalazi svoje mjesto na zabačenom otoku

 
Režija: Danny Boyle
Scenarij: John Hodge
Uloge: Leonardo DiCaprio, Tilda Swinton, Virginie Ledoyen, Guillaume Canet, ...

Filmografija

Redatelj filma je Britanac Danny Boyle čiji je hit "Trainspotting", baš kao i ostali radovi u karijeri (Shallow Grave, A Life Less Ordinary), uvelike odudarao od pristupa američkih producenata. Vjerovalo se da je hollywoodski novac i autorski senzibilitet britanskog filmaša u spoju s DiCaprijevom popularnošću dobitna kombinacija, tim više jer se pisanja scenarija prihvatio Boyleov dugogodišnji suradnik John Hodge.

Mladi Amerikanac Richard (L. DiCaprio) putuje jugoistočnom Azijom i zaustavi se na kratko u Bangkoku. U opskurnom hotelu u kojem je odsjeo upozna ekscentričnog Daffyja (R. Carlyle) koji mu otkrije da se na jednom od tajlandskih otoka krije prekrasna plaža na kojoj se živi kao u raju. Richard sutradan na vratima sobe pronađe Daffyjev zemljovid do tajanstvenog otoka, ali otkriva da je Daffy počinio samoubojstvo. Udruživši se s francuskim ljubavnim parom, Françoise (V. Ledoyen) i Étienneom (G. Canet) iz susjedne hotelske sobe, Richard krene put otoka. Nakon napornog puta troje mladih napokon stignu na očaravajuću plažu shvativši da je otok naseljen. Na otoku žive dvije skupine ljudi: beskrupulozni uzgajivači marihuane i radišni pacifisti koje vodi zagonetna Sal (T. Swinton)...
"Sutra ću putovati mnogo milja biciklom", kaže to na manje-više tečnom hrvatskom glumački superstar Leonardo DiCaprio (Uhvati me ako možeš, The Aviator) u filmu "Žal". Hrvatskim, naime, pokušava govoriti neobična zajednica naseljenika na rajskom otoku u jugoistočnoj Aziji na kojem se odvija radnja ove pustolovne drame snimljene prema hit romanu britanskog autora Alexa Garlanda. Proputovavši u ranoj mladosti Aziju od Indije do Filipina Garland je kao dvadesetsedmogodišnjak 1997. objavio debitantski roman The Beach koji su uspoređivali s klasikom Gospodar muha nobelovca Williama Goldinga.
I dok je Golding u svojoj knjizi opisao dinamiku izolirane skupine djece koja malo-pomalo tonu u predcivilizacijsko barbarstvo, Garland je krenuo u suprotnom smjeru. Njegovi su junaci mladići i djevojke koji se dobrovoljno odriču zapadne civilizacije i na zabačenom otoku ispred Tajlanda grade vlastitu inačicu beskonfliktnog društva. Film je sniman na očaravajućim lokacijama tajlandskog otoka Phi Phi Leha pri čemu su ekološke udruge prosvjedovale protiv niza scenografskih intervencija. "Žal" je potvrdio zvjezdani status Leonarda DiCaprija te još jednom skrenuo pozornost na dvoje izvrsnih britanskih glumaca T. Swinton (Orlando, Ljubav bez izlaza) i R. Carlylea (Skidajte se do kraja, Svijet nije dovoljan). Uvršten je u službenu konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2000. Rajske vizure tajlandskog otoka iz ovog filma više se ne mogu vidjeti, jer je i on krajem 2004. poharan tsunamijem.

Komentari (4)

Foto