Gradski kauboj (1980)

Urban Cowboy (Originalni naziv)

drama

Mladić (J. Travolta) sa sela dolazi u Houston gdje u jednom baru uči o životu i ljubavi

 
Režija: James Bridges
Scenarij: Aaron Latham, James Bridges
Uloge: John Travolta, Debra Winger, Scott Glenn, Madolyn Smith, Barry Corbin

Filmografija

Kao predložak za scenarij poslužila je reportaža Aarona Lathama o radnicima i lokalu Gilley's objavljena u magazinu Esquire. Redatelj James Bridges napisao je s Lathamom vrlo dobar scenarij po kojem je snimio onu vrstu filma koja se obično naziva realističkim komadićem života. John Travolta bio je na početku karijere i uloga u ovom filmu, nakon velikog plesnog uspjeha u Groznici subotnje večeri, omogućila mu je da pokaže i glumački talent.

Teksaški provincijalac Bud Davis (J. Travolta) dođe u Houston i u predgrađu dobije preko strica Boba (B. Corbin) posao fizičkog radnika na industrijskom postrojenju. I stric je fizički radnik. Posao je težak, a najbolje mjesto za odmor i zabavu je noćni lokal Gilley's gdje se okupljaju radnici i djevojke željne provoda. Tu već druge večeri Bud upozna zgodnu Sissy (D. Winger). Zaljube se jedno u drugo i nakon nekoliko dana vjenčaju. Odu na rodeo i tu prvi put primijete robijaša Wesa (S. Glenn) koji jaše na biku. Nakon nekoliko dana Wes iziđe na uvjetnu slobodu i pojavi se u Gilley'su. Bud odmah osjeti prema njemu antipatiju jer se očito sviđa Sissy.

U noćnom lokalu instaliran je i mehanički bik kojeg pokreće struja. Na njemu je gotovo jednako teško jahati kao i na pravom biku. Ni Wesa ali ni Buda taj umjetni bik ne može izbaciti iz sedla. Sissy se počne potajno zabavljati s Wesom, a Bud za to vrijeme na poslu skoro pogine. Wes je nauči jahati na umjetnom biku. Bud ubrzo shvati da ga Sissy vara pa počne hodati s Pam (M. Smith Osborne), kćerkom bogataša koju je također upoznao u Gilley'su. Kad u lokalu bude organizirano natjecanje u jahanju na umjetnom biku, i Bud i Wes će se prijaviti na njega. Možda to bude prilika za Buda da raščisti i s Wesom i sa Sissy i spasi brak...


Komentari (0)

Foto