Tajvan - Kina izvan Kine (0)

Tajvan - Kina izvan Kine (Originalni naziv)

dokumentarni

Film "Tajvan - Kina izvan Kine" vodi vas u tajvansku burnu prošlost i izazovnu sadašnjost

 

Tajvan. Otok površinom između Slovenije i Hrvatske, na kojemu živi 23 milijuna ljudi. Jedini dio Kine koji su prije Kineza otkrili zapadnjaci. Portugalci su ga nazvali "Ilha formosa" - prekrasni otok, odakle i drugi naziv za zemlju - Formoza. Nakon kineskoga građanskog rata poraženi nacionalisti bježe na Tajvan, kamo premještaju vladu, ali još ne slute da je time rođena nova nacija. Danas, nakon 70 godina kapitalizma i dva desetljeća otkako se vlast bira na slobodnim izborima, Tajvan je jedina kineska demokracija koja je znatno prije kineskog kopna ovladala suvremenim tehnologijama i tržišnim

Ekipa HRT-a posjetila je to gospodarsko čudo - azijskog tigra, kako mu odavno tepa Zapad, i uvjerila se u njegovu posebnost. Od električnih vozila i zelenih zgrada, savršenog sustava brze gradske željeznice i radne etike koje se ne bi postidjele najveće gospodarske sile, do predivne prirode i očaravajuće kulture, mješavine urođeničkog, kineskog, japanskog i zapadnog utjecaja - ovdje je sve drukčije. Sloboda medija, političkog organiziranja i pravo na izražavanje mišljenja stavljaju ga u opreku s kineskim kopnom, s kojim ga spaja čudna mješavina suradnje i animoziteta. Tajvanski ustav je jasan - Kina i Tajvan dvije su regije iste zemlje, ali ujedinjenje zasad ne dolazi u obzir. Kina bi se prvo morala demokratizirati i dosegnuti tajvanski standard, a to će desetljećima biti nemoguća misija.

Dokumentarni film "Tajvan - Kina izvan Kine" vodi vas u tajvansku burnu prošlost, izazovnu sadašnjost, istražuje netaknute suptropske, ali i urbane krajobraze - od nebodera Taipei 101 do planinskog jezera na 1000 metara nadmorske visine, svjetonazor i običaje, kulturu i mentalitet.


Komentari (0)

Foto