1408 (2007)

1408 (Originalni naziv)

triler horror fantastika

Pisac horora odluči prenoćiti u ukletoj sobi

 
Režija: Mikael Hafström
Scenarij: Scott Alexander, Larry Karaszewski, Matt Greenberg
Uloge: John Cusack, Mary McCormack, Samuel L. Jackson

Filmografija

Antimodernistički film 1408 svjedoči porazu racionalne spoznaje od iracionalnog, onostranog, metafizičkog. Trijumf onostranosti naglašeniji je i 'slađi' jer poraženi je bahati nesimpatičan cinik. U prilog solidnosti ovog ostvarenja govore i zanimljivi realistički detalji utkani u njegovo fantastično tkivo. Riječ je o izrazito dobrom filmu koji u aktualnom hororskom okružju ne odskače samo drukčijim podžanrovskim izborom nego i neočekivanom izvedbenom ozbiljnošću.

Piscu Mikeu Enslinu se nakon smrti voljene kćerkice srušio svijet, te ga upoznajemo kao cinična i bahata autora uspješnih knjiga u kojima demistificira opsjednute kuće i groblja. Enslin je racionalist koji ne vjeruje u onostrane sile pa s velikom samouvjerenošću prihvaća nov izazov - boravak u zloglasnoj sobi 1408 newyorškog hotela Doplhin, u kojoj je umrlo ili se ubilo nekoliko desetaka ljudi, i u koju uprava hotela već dugo godina ne smješta goste.

Upravitelj hotela na sve načine pokušava odgovoriti Enslina od noćenja u zloglasnoj sobi, no pisac je neumoljiv, a kako je i zakon na njegovoj strani, upravitelj mora, iznimno nevoljko, popustiti. Vrlo brzo po smještanju u sobu Enslin će shvatiti zašto nitko u njoj nije izdržao dulje od sat vremena, a kad se njegova trezvenost i racionalnost u izravnom susretu s vlastitom podsvijesti i paranormalnim fenomenima sruše kao kula od karata, priznat će kapitulaciju i pokušati izaći, no iz te sobe nema izlaza. Osim ako ga supruga, koju je napustio nakon smrti njihove kćerkice, svojom dubinskom privrženošću ne motivira na čin koji bi mu mogao donijeti izbavljenje...

Mikael Hafström karijeru je započeo i razvio krajem 80-ih i tijekom 90-ih nizom TV krimića i horor-trilera, no kinematografski je opus započeo s dvije drame, od kojih je ona druga, Ondskan iz 2003., o školskom nasilništvu 1950-ih, bila nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. U trećem kino filmu Strandvaskaren Hafström je tinejdžerske junake povezao s omiljenim mu žanrom fantastičnog horor-trilera, da bi nakon toga dobio poziv iz Hollywooda. Tamo je 2005. debitirao Fatalnim preljubom, filmom koji iz suptilne drame o rađanju izvanbračne ljubavi dvoje uzornih obiteljskih ljudi, prerasta u triler. 


Komentari (11)

Foto