Dnevna straža (2006)

Dnevnoy dozor / Day Watch (Originalni naziv)

akcija triler horror fantastika

Narušena ravnoteža između svijetla i tame prijeti uništenjem svijeta

 
Režija: Timur Bekmambetov
Scenarij: Timur Bekmambetov, Sergei Lukyanenko
Uloge: Konstantin Khabensky, Mariya Poroshina, Vladimir Menshov, Galina Tyunina

Filmografija

Dnevna straža drugi je dio ruske trilogije započete filmom Noćna straža, adaptacije istoimena ruskoga romana Sergeja Lukiananka. Intrigantan je to znanstveno-fantastični film koji kombinira vrhunske posebne efekte i izvrsno izrežirane akcijske prizore čime stvara zapanjujuć, originalan svijet poput onih iz filmova Matrix i Avalon. Apokaliptična je to priča iz paralelnih svjetova poput onih iz Warhammerovih romana ili Gospodara prstenova, mitske podloge i ratnog ozračja.

Anton Gorodetski (K. Kabenski) u središtu je sukoba između Svjetla i Tame, dviju moćnih Sila čiji ratovi nikako ne prestaju. Anton je, naime, pripadnik takozvanih Noćnih stražara, baš kao i njegova djevojka i bivša učenica Svetlana (M. Porošina) čiji je zadatak držati zaraćene sile pod kontrolom i spriječiti ih da im sukobi ne zadobiju razorne dimenzije. No njegov sin Jegor, sposoban i prodoran mladić, prikloni se Silama Tame i postane njihov pripadnik. Tako on oslobodi nevidljive sile koje su u stanju uništiti svijet. Ne znajući što da poduzme, Anton kriomice uništi dokaze Jegorovog napada na ljude, iako se to kosi s potpisanim sporazumom i onemogućuje Noćnu Stražu da presudi Jegoru...

Vrhunski režiran i napet, film je u ruskim kinima doživio nevjerojatan uspjeh zaradivši preko 30 milijuna dolara. Film je režirao ruski redatelj Timur Bekmambetov, ujedno redatelj i prvog dijela trilogije.


Komentari (0)

Foto