Gospođa u stanu broj 6 (2013)

The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Originalni naziv)

dokumentarni biografski

Dobitnik Oscara 2014. u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma

 
Režija: Malcom Clarke
Scenarij: Malcolm Clarke, Carl Freed
Uloge: Aliza Sommer-Herz, Zdenka Fantlova, Anita Lasker-Wallfisch

Filmografija

Zahvaljujući pozitivnom i optimističnom razmišljanju te duboko ukorijenjenoj vjeri u esencijalnu dobrotu ljudskih bića, Alice Herz Sommer živjela je duže od jednog stoljeća. Ne samo da je bila najstarija osoba u Londonu, nego je bila i najstarija osoba koja je preživjela holokaust.

Ovo je vrlo nadahnjujuća i pozitivna priča. 109-godišnja Alice Herz Sommer još je svaki dan dva i pol sata vježbala sviranje klavira. I dalje je bila nepokolebljivo neovisna, a svoj dugi život nije pripisivala dobrim genima koliko dobroj glazbi. Zahvaljujući pozitivnom i optimističnom razmišljanju te duboko ukorijenjenoj vjeri u esencijalnu dobrotu ljudskih bića, Alice Herz Sommer živjela je duže od jednog stoljeća. Ne samo da je bila najstarija osoba u Londonu, nego je bila i najstarija osoba koja je preživjela holokaust. Često je puta rečeno da strah i mržnja izjedaju dušu, no može li se jednako tako reći da ljubav prema životu i ljudima oko nas te, kao u Aliceinom slučaju, glazbi, hrani dušu i oslobađa duh? Alice je do kraja života neumorno ponavljala: "Glazba mi je spasila život, glazba me i dalje spašava." (Alice Herz Sommer, 26. studenoga 1903. - 23. veljače 2014.)

Dokumentarac je dobitnik Oscara 2014. u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma te brojnih drugih nagrada na međunarodnim festivalima.

Komentari (3)

Foto