Kraljeva igra (2004)

King's Game / Kongekabale (Originalni naziv)

triler politički

Politički triler o predizbornoj spletki amoralnoga političara i moralnim dvojbama novinara

 
Režija: Nikolaj Arcel
Scenarij: Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg
Uloge: Anders W. Berthelsen, Soren Pilmark, Nastja Arcel, Nicolas Bro, Lars Mikkelsen

Filmografija

Tri tjedna prije izbora kandidat za premijera vodeće stranke strada u bizarnoj prometnoj nesreći. U borbi za njegova nasljednika, u kojoj se ne biraju sredstva, izravno su sukobljeni predsjedavajući Erik Dreier (S. Pilmark) i glasnogovornica Lone Kjeldsen (N. Arcel). Priča poprima tragične dimenzije, a u svemu značajnu ulogu dobiva novinar Ulrik Torp (A. W. Berthelsen). Shvativši da je izmanipuliran, ambiciozni mladić pokušava pod svaku cijenu iznijeti u javnost pravu istinu. No, do nje nikome zapravo nije stalo...

Danski politički triler "Kongekabale" priča je o nemoralu i neetičnosti kao glavnim značajkama dviju najmoćnijih profesija suvremenoga svijeta - politike i novinarstva. Iako je riječ o cjelovečernjem igranom debiju Nikolaja Arcela, film je napravljen zrelo i zanatski besprijekorno, dinamično i atraktivno, što ne bi trebalo čuditi ako se zna da je autor od diplome na Danskoj nacionalnoj filmskoj školi 2001. kontinuirano pisao scenarije i režirao niz reklama, televizijskih i kratkometražnih ostvarenja, koja su prikazivana i nagrađivana na uglednim festivalima u Münchenu, Clermont Ferrandu, Locarnu i dr.

Zajedno s koscenaristom Rasmusom Heisterbergom, Arcel je temi pristupio nadasve ozbiljno i nakon dugotrajnih temeljitih istraživanja te je uspio stvoriti zamalo dokumentarističko ozračje i vrhunsku uvjerljivost kojoj svakako pridonosi i pouzdani glumački sastav. 


Komentari (1)

Foto