Zvjezdani ratovi 3: Osveta Sitha (2005)

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (Originalni naziv)

akcija avantura sf

Izmanipuliranog Anakina Skywalkera polako počinje preuzimati tamna strana Sile

 
Režija: George Lucas
Scenarij: George Lucas
Uloge: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, ...

Filmografija

Godine 2006. nominirana za Oscara u kategoriji najbolje maske, te ovjenčana nagradom Grammy za najbolju masku i MTV-jevom Filmskom nagradom za najboljeg negativca, izvrsna akcijska fantasy pustolovina scenarista i redatelja Georgea Lucasa (THX 1138, Američki grafiti) završna je epizoda predtrilogije kultne znanstveno-fantastične sage "Zvjezdani ratovi".

Dok tri godine nakon rata klonova hitaju iz ruku grofa Dookua (C. Lee) izbaviti zatočenog kancelara Palpatinea (I. McDiarmid), iskusni jedi vitezovi Obi-Wan Kenobi (E. McGregor) i njegov štićenik Anakin Skywalker (H. Christensen) sukobljavaju se s vojskom generala Grievousa (glas Matthewa Wooda). Nadvladavši protivnike, mladi Skywalker probije se do zarobljenog Palpatinea i na kancelarov nagovor, nerado no ipak nemilosrdno, ubije grofa Dookua. Zabrinut onim što je učinio, Anakin se za savjet osim Obi-Wanu obraća i jedijima Yodi (glas Franka Oza) i Maceu Winduu (Samuel L. Jackson), kojima se čini da mladić postupno potpada pod utjecaj tamne strane Sile. Stoga odlučuju zasad ga ne primiti u vijeće jedija, nakon čega se razočarani Anakin okreće Palpatineu. Kancelar zna kako vješto manipulirati nesigurnim Skywalkerom i kako za svoje ciljeve iskoristiti mladićev strah da bi njegova trudna supruga Padmé Amidala (N. Portman) mogla umrijeti pri skorom porodu. A kad shvati da je Palpatine zapravo Darth Sideous, vođa mračnih Sitha koji želi zavladati Republikom, Anakin pristaje izdati jedije i služiti kancelaru.

U središte tjeskobne i tragične priče smjestivši emotivnu nesigurnost te mijene karaktera mladog Anakina Skywalkera i njegovog odnosa s Obi-Wanom Kenobijem, redatelj dramaturški pregledno, izuzetno dinamično, stilski ujednačeno te likovno i zvučno impresivno elaborira Anakinovu pretvorbu u Dartha Vadera. Sekvence dvoboja Obi-Wana i Anakina te Yode i senatora Palpatinea u završnici majstorski su režirane i paralelno montirane, a vizualno impresivni prizori spašavanja života Padmé i Anakina su emotivno vrlo snažni i oslobođeni patetike. Dojmljivo su prikazane i transformacija jedija u zvjerskog ubojicu, baš kao i pretvaranje demokratske republike u carsku diktaturu.

"Osveta Sitha" svakako predstavlja iznimno efektan završetak epa koji je presudno obilježio žanr znanstvene fantastike i sedmu umjetnost u cjelini. Dok gleda posljednju scenu u kojoj Darth Vader staje uz Dartha Sideousa i promatra početak izgradnje Zvijezde smrti, svakom pravom jedi vitezu i ljubitelju SF-a srce će brže zakucati. Snimanje i naknadno dotjerivanje filma trajalo je pune 3 godine, a Lucas je u epizodnim ulogama uspio ponovno angažirati neke glumce iz prve trilogije. Dok droide R2-D2-a i C-3PO-a opet tumače glumci Kenny Baker i Anthony Daniels (rekorderi po broju nastupa, koji se pojavljuju u svih 6 nastavaka serijala), krzno Chewbacce još je jednom odjenuo Peter Mayhew. Premda se nisu ostvarili prvotni planovi da glas generalu Grievousu posudi Gary Oldman, Anakin Skywalker pod impozantnom maskom Dartha Vadera opet progovara prepoznatljivim glasom Jamesa Earla Jonesa. I samo je snimanje bilo vrlo složeno, a uz tehnički najzahtjevniju sekvencu uvodne svemirske bitke, majstorima specijalnih efekata iz Lucasove tvrtke ILM najviše je nevolja zadavala zlatna površina droida C-3PO-a, na kojoj su se morali odražavati prizori snimljeni zahtjevnom "blue screen" tehnologijom. Pored izvrsnog E. McGregora (Trainspotting, Krupna riba), zvjezdanu postavu filma čine oskarovka N. Portman (O za osvetu, Crni labud), H. Christensen (Kuća na stijeni, Skakač) te S. L. Jackson (Pakleni šund, Oslobođeni Django).

Komentari (27)

Foto