ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Džingis Kan – Ratnik i vladar (2007)

Mongol: The Rise of Genghis Khan (Originalni naziv)

drama povijesni

Uvjerljiv prikaz života najvećeg mongolskog ratnika svih vremena

 
Režija: Sergei Bodrov
Scenarij: Arif Aliyev, Sergei Bodrov
Uloge: Aliya, Tegen Ao, Tadanobu Asano, Khulan Chuluun

Filmografija

Prvi dio trilogije o velikom ratniku i neustrašivom vođi, Džingis Kanu. Iznimno cijenjeni ruski redatelj Sergei Bodrov i ovim je filmom potvrdio svoj status velikog redatelja. Mongol je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Azija, početak 13. stoljeća. Ratnik Esugei Kan (Ba Sen) i njegov devetogodišnji sin Temuđin jašu stepom prema plemenu Merkita. Esugei želi sklopiti mir s Merkitima time da oženi sina s jednom njihovom pripadnicom. Na putu prenoće kod drugog plemena gdje Temudžin upozna djevojku Boerte (K. Chuluun). Dječak priopći ocu da je našao nevjestu i iako se to protivi očevu planu, on pristane. Na povratku u svoj tabor, Esugeia otruju neprijatelji, a članovi njegova vlastita plemena ukradu mu svu stoku te izaberu novoga vođu i sruše logor ostavljajući njegovu obitelj u stepi. Temudžin (T. Asano) provodi dane u lovu i strpljivo čeka dan kada će se osvetiti zbog očeve smrti...
Vrlo solidna povijesna drama, odnosno biografski film o jednom od najslavnijih povijesnih ratnika i velikih vođa s Dalekog istoka, Džingis Kanu, osnivaču velikog mongolskog carstva s prijelaza iz 12. u 13. stoljeće. Vrlo lijepo snimljen u sjevernoj Kini i Kazahstanu, pomno odabranih kostima i fizionomija glumaca, film je uvjerljiva slika povijesnog razdoblja; zanimljiva priča koja daje i ljudsku crtu velikom vladaru, uglavnom poznatom kao nemilosrdnom i okrutnom. Film je bio nominiran za Oscara za najbolji strani film, a kritika ga je pozitivno ocijenila.

Komentari (7)

Foto