Kratki rezovi (1993)

Short Cuts (Originalni naziv)

drama

Priča o nekoliko različitih isprepletenih životnih sudbina obitelji par dana prije potresa

 
Režija: Robert Altman
Scenarij: Raymond Carver, Robert Altman
Uloge: Andie MacDowell, Bruce Davison, Jack Lemmon, Julianne Moore, Zane Cassidy

Filmografija

Film "Short cuts" prikazuje sudbine nekoliko bračnih parova i obitelji u par dana prije potresa.Bizarne pustolovine poput humora i tragedije koji su sastavni dio života doživljava svatko od njih na svoj način...

Los Angeles. Ann Finnigan (A. MacDowell) i njezin suprug Howard (B. Davison) pripremaju se za rođendansku zabavu svoga sina Caseyja (L. Cassidy), no on padne u komu nakon automobilske nesreće. Pekar Andy (L. Lovett) koji je trebao ispeći rođendansku tortu za Caseyja bijesni zbog problema s narudžbom. Caseyjev djed Paul (J. Lemmon) u obiteljskoj tragediji nalazi pravi trenutak za prevladavanje bolne prošlosti i propaloga braka. Mlada majka Lois (J. Jason Leigh) zarađuje na seksi telefonu što izluđuje njezinoga supruga Jerryja (C. Penn) iako je on svjestan da je to jedini način da poprave svoj neveliki kućni proračun. Konobarica Doreen (L. Tomlin) pokušava spasiti svoj brak s Earlom (T. Waits), ali će joj vikend krenuti u posve neočekivanom smjeru kad automobilom naleti na dječaka. Čelistica Zoe (L. Singer) nastoji popraviti odnos sa svojom otuđenom majkom Tess (A. Ross), pjevačicom jazza. Međutim, to joj ne polazi za rukom. Stuart (F. Ward) i njegova dva prijatelja loveći ribu otkrivaju truplo, ali o tome ne žele izvijestiti policiju sve dok ne prođe vikend.

Jedan od najcijenjenijih američkih redatelja, Robert Altman (Igrač, Gosford Park) najpoznatiji je po svojim epizodičnim dramama u kojima se u relativno kratkom vremenu zapleću i raspleću sudbine niza likova čineći iznimno skladnu cjelinu. Zacjelo najbolji Altmanov film takve strukture jesu "Kratki rezovi" (1993), kojima je redatelj trijumfirao na Međunarodnom festivalu filmske umjetnosti u Veneciji osvojivši Zlatnog lava zajedno s filmom "Tri boje: Plavo". Altman je scenarij napisao sa svojim suradnikom Frankom Barhydtom, koji je bio scenarist i njegova kasnijeg filma "Kansas City", a kao predložak poslužile su im priče uglednog američkog prozaista Raymonda Carvera (1938.-1988.). Tako se krokiji o različitim likovima sjajno stapaju u jedinstvenu priču o jednom gradu i njegovim stanovnicima koji se u trenutku od međusobne otuđenosti mogu naći u nerazmrsivim odnosima. Grad je, dakako, Los Angeles, a osobito fascinira način na koji Altman u svakoj sljedećoj priči dodaje novi sloj one prethodne, pa se samo u konačnici može dobiti cjelovita slika. Čak četrdesetak glumaca ravnopravno sudjeluje u ovako postavljenom filmu od kojih su neki manje poznati, a neki prave ikone suvremenog i klasičnog Hollywooda. Iako je nezahvalno izdvajati pojedinačne glumačke nastupe, treba istaknuti izvrsne J. Lemmona, L. Tomlin, T. Robbinsa, J. Moore, C. Penna, A. MacDowell te R. Downeyja Jr.-a. Stoga ne čudi da je cijela glumačka ekipa u Veneciji nagrađena jedinstvenom nagradom za glumu, baš kao i posebnim Zlatnim globusom. "Kratki rezovi" su nominirani i za Oscara i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg scenarija, a našli su se i na ljestvicama najboljih američkih filmova devedestih.


Komentari (2)

Foto