Odmetnuta porota (2003)

RUNAWAY JURY (Originalni naziv)

triler drama

Napeta sudska priča o manipulacijama unutar porote u slučaju tužbe proizvođača oružja

 
Režija: Gary Fleder
Scenarij: Brian Koppelman, David Levien, Rick Cleveland, ...
Uloge: John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Rachel Weisz, Jeremy Piven

Filmografija

Nakon ubojstva supruga u pucnjavi, udovica pokreće tužbu uz pomoć odvjetnika Wendella Rohra (Dustin Hoffman) protiv kompanije koja je proizvela pištolj, navodeći da je znala da dućan oružja, kojem je distribuirala vatreno oružje, krši zakone o prodaji oružja. Kada slučaj odlazi na sud, proizvođač vatrenog oružja želi se osigurati od potencijalno nepovoljnog ishoda pa u svom odvjetničkom timu zapošljava Rankina Fitcha (Gene Hackman), “savjetnika porote”, kojemu je posao saznati dovoljno o članovima porote pa tako može garantirati ishod parnice.

Dvije godine nakon što joj je suprug poginuo u pucnjavi na poslu Celeste Wood tuži proizvođača oružja kojim je počinjen zločin. Ukoliko izgube, proizvođači oružja svjesni su da će se slične tužbe nanizati i da će teško preživjeti te angažiraju Rankina Fitcha (G. Hackman), stručnjaka za manipulaciju porote koji se često služi i nezakonitim sredstvima. Odvjetnik tužbe je Wendell Rohr (D. Hoffman) koji želi pošteno pobijediti i vjeruje u pravednost svoje tužbe i promjenu zakona nabolje. Prilikom izbora porote niti jedni niti drugi nemaju prigovor na Nicholasa Eastera (J. Cusack) koji ima svoj plan s porotom. On vjeruje da može utjecati na odluku porote i za 10 milijuna dolara spreman je prodati pobjedu strani koja pristane platiti traženu svotu...
U naslovnoj ulozi nastupa omiljeni J. Cusack, najpoznatiji po ulogama u romantičnim komedijama poput "Serendipity", "High Fidelity", "America's Sweethearts", ali svoju glumačku vještinu dokazao je i filmovima poput "Being John Malkovich", "Identity", "Grosse Point Blank" i "Say Anything". Uz Cusacka se pojavljuju dva legendarna glumca, D. Hoffman (Diplomac, Ponoćni kauboj, Kramer protiv Kramera, Kišni čovjek) i G. Hackman (Francuska veza, Nepomirljivi, Prisluškivanje, Mississippi u plamenu). "Odmetnuta porota" je njihov jedini dosadašnji zajednički film. U takvom izabranom društvu izvrsno se snašla Rachel Weisz koja je zapažene uloge ostvarila u "Brižnom vrtlaru", "Mumiji" i "Neprijatelju pred vratima". U manjim ulogama pojavljuju se i poznati glumci poput J. Beals (Flashdance, Devil in a Blue Dress), Luisa Guzmana (Magnolija, Traffic) i D. McDermotta (Texas Rangers, The Practice).

Komentari (5)

Foto