Obogati se ili umri (2005)

GET RICH OR DIE TRYIN' (Originalni naziv)

drama kriminalistički biografski

Priča o mladom Afroamerikancu koji pokušava izaći iz kriminalnog geta i uspjeti kao reper

 
Režija: Jim Sheridan
Scenarij: Terence Winter
Uloge: Curtis '50 Cent' Jackson, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Joy Bryant, ...

Filmografija

Nakon što su ga glazbeni uspjesi uzdigli na nivo jedne od najvećih svjetskih zvijezda uopće, 50 Cent, pravim imenom Curtis Jackson, odlučio je svoju prisutnost proširiti i na filmsku industriju.

Shvatio je da mu nitko neće pomoći, da se mora osloniti samo na sebe i glasno izjaviti: "Obogati se ili umri!" Prva mu se opcija više svidjela.

Jedini život koji poznaje mladi Afroamerikanac Marcus (50 Cent) sirovo je i opasno preživljavanje u crnačkom getu, u kojem mladi čovjek jednostavno ne dobiva previše šansi. Jedna od opcija je bavljenje sitnim ili nešto krupnijim kriminalom, no postoji i druga mogućnost, a to je glazbena karijera nadarenog repera. Marcus je svjestan svojih glazbenih kvaliteta, samo što ne pronalazi nikoga tko mu je spreman pomoći na putu prema ostvarenju snova. Sve će morati učiniti sam.

Polubiografska glazbeno-kriminalistička drama "Obogati se ili umri" lako je mogla platiti preveliku cijenu taštine, no iskusni redatelj Jim Sheridan čvrsto je povezao sve konce priče i snimio jako zanimljiv film, koji više nagrade pruža onim gledateljima koji, ili ne znaju tko to uopće 50 Cent jest, ili to uspiju smetnuti s uma tijekom gledanja filma. Tada im njihovi unaprijed formirani stavovi neće zasmetati u praćenju dojmljive priče o još uvijek nepojmljivo teškome crnačkom životu u Americi te prilikama koje treba zgrabiti s obje ruke, želi li se iz njega pobjeći.


Komentari (0)

Foto