Deveti dan (2004)

Der Neunte Tag / The Ninth Day (Originalni naziv)

drama ratni

Priča bazirana na istinitome iskustvu koje je proživio svećenik Jean Bernard

 
Režija: Volker Schlöndorff
Scenarij: Jean Bernard, Eberhard Görner
Uloge: Ulrich Matthes, August Diehl, Hilmar Thate

Filmografija

Ratna drama o devet dana utjecajnog luksemburškog svećenika, kojeg puštaju iz logora Dachau kako bi u tom kratkom roku uvjerio lokalnog biskupa da se prestane odupirati Trećem Reichu te da podupre njihov režim.

Utjecajni svećenik iz Luksemburga, otac Henri Kremer (U. Matthes), dospio je u Dachau gdje svećenike svakodnevno zlostavljaju, tuku, izgladnjuju i ubijaju na najokrutnije načine. Na njegovo veliko iznenađenje uskoro ga obavještavaju da je pušten na devet dana, za vrijeme kojih mora izvršiti zadanu misiju ili će biti vraćen u logor. Ako pobjegne, stradat će mu obitelj. U Luksemburgu se susreće s gestapovcem Gebhardtom (A. Diehl), koji ga obavještava da mora uvjeriti luksemburškog biskupa da odustane od svakodnevnih antinacističkih protesta. Kremer se nalazi pred uistinu teškim zadatkom. Svjestan je da biskup nikad neće prihvatiti takvu nagodbu, a ni on sam ne vjeruje u nju, no boji se za živote svojih kolega koji su ostali u logoru... 

Elegantan i komoran film, čija je priča bazirana na istinitome iskustvu koje je proživio svećenik Jean Bernard. Film je to redatelja Volkera Schlöndorffa, najpoznatijega po ekranizaciji romana Güntera Grassa "Limeni bubanj" iz 1979., u kojem je prikazao uspon fašizma i pasivnost ljudi kroz oči dječaka koji odbija odrasti. Ovaj put Schlöndorff se okreće sličnoj temi - pasivnosti Katoličke Crkve u osudi nacizma. Usprkos atraktivnosti i raskoši teme, Schlöndorff je uspio film prikazati kao intimnu dramu. Poznati njemački glumac Ulrich Matthes dojmljivo je odglumio srčanog svećenika koji sluša glas svoje savjesti, kao i August Diehl u ulozi SS oficira. 

Nagrade: nominacije za German Film Awards u kategorijama najbolje režije, montaže, glavnoga glumca, scenarija i tako dalje.

 

 


Komentari (0)

Foto