četvrtak, 23.05.2024 14:45

Mandžurijski kandidat (1962)

The Manchurian Candidate (Originalni naziv)

triler drama

Bivši vojni zatvorenik istražuje političku urotu

 
Režija: John Frankenheimer
Scenarij: Richard Condon, George Axelrod
Uloge: Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh, Angela Lansbury

Filmografija

Ova genijalna adaptacija knjige Richarda Condona, The Manchurian Candidate, ujedino se smatra najboljim djelom redatelja Johna Frankenheimera. Izvrstna gluma glavnih zvijezda, Franka Sinatre i Laurencea Harveya, uspjela je upotpuniti izvanrednu režiju i stvoriti film koji će se dugo pamtiti.

U Koreji 1952, Američka vojna patrola upada u zasjedu Sovjetskih vojnika i završavaju u vojnom zatvoru. Prolazi godinu dana i odred, nakon uspješnog bijega, dolazi na Američko tlo gdje narednik Raymond Shaw (Harvey) dobiva Medalju Časti zbog riskiranja života i spašavanje svojih vojnika. Raymondova majka je Elanor Iselin (Lansbury), žena senatora Johna Selina, i ona iskorištava sinov trijumf u vlastite političke svrhe.

No jedna osoba sumnja u namjere narednika Shawa, a to je njegov bivši suborac, Bennet Marco (Sinatra). Benneta već duže vrijeme muče noćne more i čudna sjećanja, što ga natjera da istraži što se zaista desilo u Koreji. Marco uskoro otkriva urotu zastrašujućih razmjera koju samo on može zaustaviti.

 


Komentari (0)

Foto