Let strijele (1957)

RUN OF THE ARROW (Originalni naziv)

vestern

Nakon građanskog rata južnjački vojnik odlazi živjeti sa Indijanskim plemenom Sioux

 
Režija: Samuel Fuller
Scenarij: Samuel Fuller
Uloge: Rod Steiger, Sarita Montiel, Brian Keith, Ralph Meeker, Charles Bronson, ...

Filmografija

Redatelj ovog filma je Amerikanac Samuel Fuller. Za ulogu O'Meare producenti su htjeli Garyja Coopera, no Fulleru je više odgovarao Rod Steiger (1925-2002). Glumicu Saritu Montiel je zbog njezinog prejakog španjolskog naglaska naknadno sinkronizirala Angie Dickinson.

Devetog travnja 1865. bila je Cvjetnica i zadnji dan američkog Građanskog rata. Južnjački vojnik O'Meara (R. Steiger) ispalio je posljednji metak u tom ratu gađajući sjevernjačkog vojnika Driscolla (R. Meeker). Nije ga ubio nego samo ranio. A onda su ga suborci obavijestili da se Jug predao. Za O'Mearu je to bilo strašno poniženje. Majci je rekao da mrzi Sjevernjake i da će otići na Divlji zapad.

Oko vrata si objesi posljednji metak ispaljen u ratu, kako su njegovi suseljani ispisali na čahuri. Na Zapadu se sprijatelji sa starim Indijancem iz plemena Sioux od kojeg nauči njegov jezik i običaje. Uhvati ih Sioux otpadnik Ludi Vuk (H. M. Wynant) i natjera ih da trče utrku za vlastite živote. Ludi Vuk daje im stanovitu prednost, a onda ih progoni određujući im smjer strijelama koje odapinje ispred njih.

Stari Indijanac umre trčeći, a O'Meara se izgubi u grmlju. Spasi ga Indijanka Žuta Mokasinka (S. Montiel). Odvede ga poglavici Plavom Bizonu (C. Bronson) koji ga prihvati i proglasi Siouxom. Međutim, američka vlada želi na teritoriju Siouxa sagraditi vojnu tvrđavu.

 


Komentari (0)

Foto