Razum i osjećaji (1995)

SENSE AND SENSIBILITY (Originalni naziv)

drama romantika

Ekranizacija ljubavnog bestselera “Razum i osjećaji” spisateljice Jane Austin

 
Režija: Ang Lee
Scenarij: Jane Austen, Emma Thompson
Uloge: Emma Thompson, Kate Winslet, Tom Wilkinson, Hugh Grant, Gemma Jones

Filmografija

Specijalnost spisateljice Jane Austin bili su ljubavni romani smješteni u njoj blizak svijet engleske provincijske aristokracije s kraja 18. i početka 19. stoljeća, a ovom sjajnom ekranizacijom njezina knjiga “Razum i osjećaji” ponovno postaje bestseler. Oscarom ovjenčani tajvanski filmaš Ang Lee, kao redatelj, i briljantna britanska ekipa glumaca zaslužni su što film svojom produkcijskom kvalitetom odskače od većine sličnih ostvarenja.

Spolna diskriminacija početkom 19. stoljeća dio je svakodnevice, a protagonistice ove drame osjećaju je na svojoj koži. Nakon smrti starog Dashwooda sve nekretnine pripadnu njegovom sinu iz prvog braka, dok se druga supruga i kćeri moraju snalaziti kako znaju i umiju. Iako utočište pronađu kod suosjećajnih rođaka, njihovim problemima ne nazire se kraj.
Elinore i Marianne sada se suočavaju s činjenicom da loše materijalne prilike uvjetuju i prepreke udaji. Ipak, one uspiju pronaći muškarce svojih života - Elinore bogatog Edwarda Ferrarsa, a Marianne mladog Willoughbyja.

Komentari (2)

Foto