Oficir i džentlmen (1982)

AN OFFICER AND A GENTLEMAN (Originalni naziv)

drama romantika

Priča o vojnom regrutu nagle naravi, vojnom drilu i promjenama kad se zaljubi

 
Režija: Taylor Hackford
Scenarij: Douglas Day Stewart
Uloge: Richard Gere, Debra Winger, Louis Gossett Jr., David Keith, Robert Loggia...

Filmografija

Jedan od najslavnijih filmova snimljenih u prvoj polovici osamdesetih, i danas rado gledan naslov koji je proslavio svoga glavnoga glumca Richarda Gerea, 'Oficir i džentlmen', redatelja Taylora Hackforda drama je koja prati razvoj osebujnog dječaka koji postaje pravi muškarac. Hackford vješto spaja konce različitih tema filma – narušenog odnosa oca i sina, nemilosrdnoga vojnog drila, razvoja ljubavne veze – kako bi naposljetku dobio film koji s pravom zauzima izdvojeno mjesto u američkoj kinematografiji.

Richard Gere nastupa u svojoj nezaboravnoj ulozi nekonvencionalnog vojnog regruta u jednom od najslavnijih filmova osamdesetih - "Oficir i džentlmen"!

Zack Mayo (Richard Gere) je mladić koji se upravo upisao u školu američkog mornaričkog zrakoplovstva, prvenstveno kako bi se dokazao ocu alkoholičaru, bivšem vojniku, koji je svoga sina uvijek smatrao nesposobnim. Iako nadaren i vješt, Mayo zbog svoje nagle naravi i nepoštivanja autoriteta često upada u probleme i sukobe s nadređenima. Narednik Emil Foley (Louis Gossett Jr.) njegov je obučavatelj, koji ima težak zadatak obuzdavanja divljega karaktera, ali i procjene Zackove stvarne ambicije. Situacija se počinje polako mijenjati kada Zack upozna Paulu Pokrifki (Debra Winger), djevojku koja, osim svoje obitelji, nema ništa te shvaća da konačno mora odlučiti što točno želi od svoga života.
Richard Gere ovom je ulogom postao jedan od glumaca za kojim uzdišu žene diljem svijeta, ali ne smijemo zanemariti ni Louisa Gossetta u sjajnom nastupu mudrog i strpljivog narednika, te Debru Winger kao djevojku koja će ukrotiti divljeg mladića.

Komentari (8)

Foto