Kartel (2003)

A Man Apart (Originalni naziv)

akcija triler

Kada mu opasni narkomafijaš ubije suprugu policijski agent krene u osvetnički pohod

 
Režija: F. Gary Gray
Scenarij: Christian Gudegast, Paul Scheuring
Uloge: Vin Diesel, Larenz Tate, Timoty Olyphant, Geno Silva, Jacqueline Obradors...

Filmografija

Nakon što je s filmovima "Brzi i žestoki" i "xXx" postao akcijska zvijezda, američki glumac Vin Diesel mogao je birati nove projekte kojima će se predstaviti publici. Tako se 2003. u kinima pojavio akcijski triler "A Man Apart" kojim se Diesel pokušao odmaknuti od imidža snagatora u akcijskim razbibrigama izabravši žestoku priču o borbi policije i trgovaca drogom na američko-meksičkoj granici.

Premda budno čuvana i opasana visokim zidom, zapadna američko-meksička granica najaktivnije je mjesto šverca droge u SAD. Trenutačno vodeći narkomafijaš Memo Lucero (G. Silva) nalazi se pred uhićenjem. Kada do njega doista i dođe, zasluge za to pripadnu policijskom agentu Seanu Vetteru (V. Diesel) i njegovom partneru Demetriusu Hicksu (L. Tate). Pomislivši da se napokon riješila glavnog organizatora preprodaje narkotika, policija ne sluti da je tržište drogom preuzeo još opasniji kriminalac od Lucera. To je tajanstveni Diablo koji odluči smaknuti Vettera. Umjesto njega strada njegova supruga Stacy (J. Obradors). Shrvan smrću voljene žene, Vetter krene u osvetnički pohod na Diabla sklopivši savezništvo s Lucerom kojemu mlađi suparnik želi u potpunosti uništiti organizaciju...
Režije filma prihvatio se F. Gary Gray, bivši redatelj videospotova (za pjesmu "Waterfalls" TLC-a dobio je MTV-jevu nagradu) i redatelj budućih hitova (Dobar posao u Italiji, Sve je cool). Grayov uradak pritom rabi dobro poznate motive iz buddy-buddy filmova do glavnog junaka na tankoj crti između zakona i bezakonja u ime osvete. Stoga ne čudi da "A Man Apart" vrvi prizorima eksplicitnog nasilja od kojih su neki u završnoj verziji morali biti izrezani. Kontrast sirovosti priče i likova svakako je stilizirana fotografija snimatelja Jacka N. Greena koji je filmu podario efektan spoj palete prigušenih tonova i dinamične igre svjetla i sjene. Uz Vina Diesela nastupaju i L. Tate (Fatalna nesreća, Ray), J. Obradors (serija Newyorški plavci) te T. Olyphant (Umri muški 4, serija Deadwood) i G. Silva (Amistad, Mullholland).

Komentari (5)

Foto