Posljednji dani u Vijetnamu (2014)

Last Days In Vietnam (Originalni naziv)

dokumentarni ratni povijesni

Priča o posljednjim danima američke prisutnosti u Saigonu

 
Režija: Rory Kennedy
Scenarij: Mark Bailey, Keven McAlester
Uloge: Richard Nixon, Henry Kissinger, Stuart Herrington, Juan Valdez

Filmografija

Travanj, 1975. Dok se sjevernovijetnamska vojska približava Saigonu, otpor u Južnom Vijetnamu uništen je. Ovaj dokumentarac proučava posljednje dane američke prisutnosti u Saigonu i junačku evakuaciju 135.000 Južnovijetnamaca.

U travnju 1975. sjevernovijetnamska vojska približavala se Saigonu dok se južnovijetnamski otpor raspadao. Otprilike 5000 Amerikanaca imalo je nekih 24 sata da odu odatle. Njihove južnovijetnamske saveznike, suradnike i prijatelje čekao je siguran zatvor i moguća smrt ako ostanu, no službeni plan evakuacije još nije postojao.

Ipak, posljednjih dana u Vijetnamu, dok je sat otkucavao, a grad se nalazio pod paljbom, 135.000 Južnovijetnamaca uspjelo je pobjeći uz pomoć velikog broja junačkih Amerikanaca koji su uzeli stvari u svoje ruke izvodeći nesankcionirane i često improvizirane operacije u očajničkom naporu da spase što više ljudi.

Film producenta i redatelja Roryja Kennedyja, „Posljednji dani u Vijetnamu“ nominiran je za „Oscar“ 2015. u kategoriji dokumentarnog filma.


Komentari (0)

Foto