Shane (1953)

Shane (Originalni naziv)

drama vestern

Dolaskom na mali obiteljski ranč bivši revolveraš ga štiti od lokalnih nasilnih stočara

 
Režija: George Stevens
Scenarij: Jack Schaefer, A.B. Guthrie Jr.
Uloge: Alan Ladd, Jean Arthur, Van Heflin, Brandon De Wilde, Jack Palance, ...

Filmografija

Shane slavnoga filmskoga redatelja Georgea Stevensa (A Place in the Sun, The Giant) vrhunsko je ostvarenje i, po mnogim filmskim stručnjacima, jedan od najboljih vesterna svih vremena. Izvrsnih likova (osobito nimalo stereotipnog prikaza usamljenoga revolveraša), sjajne priče, precizno režiran, film donosi priču o čovjekovoj samoći, njegovim moralnim dvojbama te pitanjima ideala i životnim uzorima.

Wyoming, osamdesetih godina pretprošlog stoljeća. Tajanstveni došljak Shane (A. Ladd) dolazi na mali obiteljski ranč, prihvaća gostoprimstvo farmera i zaposli se kao njihov pomoćnik. Obitelj ne zna da je on nekadašnji revolveraš koji se skriva jer želi raskinuti sa svojom prošlošću. Otac obitelji, Joe Starrett (V. Heflin), zadivljen je Shaneovom okretnošću i načinom kako se obračunao s neprijateljski nastrojenim ljudima Emilea Meyera, ali još uvijek nema u njega potpuno povjerenje. Također, ubrzo primijeti da je došljak postao idol njegovome sinu Joeyju (B. de Wilde), a shvaća i da se njegova supruga Marion (J. Arthur) zagrijala za njega. Lokalni stočari, braća Ryker, žele otjerati obitelj Starrett te unajme opasnoga revolveraša Wilsona (J. Palance). Nakon obračuna s njegovim ljudima, Shane će shvatiti da je obračun s Wilsonom neminovan...
U filmu glavne uloge tumače poznati glumci Alan Ladd, Jean Arthur, Jack Palance i drugi. Film je, uz brojne druge nagrade, osvojio Oscara za kameru.

Komentari (2)

Foto