Loši manire (1997)

Bad Manners (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Ekranizacija kazališnog komada o analiziranju odnosa između otuđenih parova

 
Režija: Jonathan Kaufer
Scenarij: David Gilman
Uloge: David Strathairn, Bonnie Bedelia, Saul Rubinek, Caroleen Feeney, ...

Filmografija

Drugi redateljski projekt Jonathana Kaufera (Soup For One, TV serija Dream On), koji je za svoj rad 1997. godine nagrađen na filmskom festivalu u Denveru, izvrsna je crnohumorna romantična drama, uspjela ekranizacija kazališnog komada Ghost in the Machine Davida Gilmana (serije Dalziel i Pascoe, Frostov pristup), koji potpisuje i scenarij filma.

Udana za Wesa Westlunda (D. Strathairn), profesora na uglednom koledžu North Western u Massachussettesu, Nancy (B. Bedelia), također cijenjena profesorica, shvaća da u njihovu braku već dugo nema strasti, i da im se svakodnevica svodi na udovoljavanje društvenim konvencijama. Željna bilo kakve promjene, Nancy jednog dana u goste pozove svog nekadašnjeg dečka, ambicioznog muzikologa Matta Carrolla (S. Rubinek), i njegovu djevojku Kim Matthews (C. Feeney). Nancy ubrzo shvati da u Mattu još uvijek tinja iskra energičnosti i mladalačkog duha. Čini se da je za to najzaslužnija upravo Kim, vrlo privlačna djevojka koja Wesu odmah zapne za oko...

Intrigantnom temom i sugestivnim ugođajem slično drami Tko se boji Virginije Wolf, podjednako glasovitom komadu Edwarda Albeeja i s 5 Oscara nagrađenom filmu Mikea Nicholsa, Gilmanovo i Kauferovo ostvarenje razmjerno je slojevita karakterna studija i analiza odnosa otuđenih parova.

U glavnoj ulozi nastupa D. Strathairn (Silkwood, Osmorica izvan igre, Memphis Belle, Grad nade, Ženska liga, Tvrtka, Dolores Claiborne, L. A. Povjerljivo, Simon Birch, Harrisonovo cvijeće), koji je za nastup u nagrađivanoj doku-drami "Laku noć i sretno" Georgea Clooneyja 2006. godine nominiran za Oscara i nagradu BAFTA. Njegovi su partneri B. Bedelia (I konje ubijaju, zar ne?, Umri muški, Umri muški 2, Nedokazana krivnja, Gloria), za ulogu u drami "Heart Like a Wheel" Jonathana Kaplana 1984. nominirana za Zlatni globus; zatim S. Rubinek (Wall Street, Vatromet taštine, Nepomirljivi, Prava romansa, Nixon, Gas do daske 2, serije Pravda za sve, Frasier) i C. Feeney (Bijeg iz Los Angelesa). Filmsku glazbu potpisuje Ira Newborn (Mudri momci, Slobodan dan Ferrisa Buellera, Avioni, vlakovi i automobili, Štakori iz shopping centra).


Komentari (0)

Foto