Enronov pad (2003)

The Crooked E: The Unshredded Truth About Enron (Originalni naziv)

drama

Priča o usponu i padu tvrtke iz perspektive jednog od zaposlenika, Briana Cruvera

 
Režija: Penelope Spheeris
Scenarij: Stephen Mazur, Brian Cruver
Uloge: Christian Kane, Shannon Elizabeth, Cameron Bancroft, Nancy Anne Sakovich, ...

Filmografija

Brian Cruver je 2002. godine napisao knjigu "Anatomy of Greed" u kojoj opisuje sve detalje o Enron skandalu sa svog stajališta, odnosno stajališta jednog radnika u toj nekad uspješnoj tvrtci. Film je snimljen prema njegovoj knjizi.

Mladi Brian Cruver (Christian Kane) je dobio posao u korporaciji Enron i uvjeren je da je to najbolji početak uspješne karijere. Ispočetka zbunjen agresivnim pristupom kolega Brian se uskoro opusti i zaradi prve pohvale nadređenih koji žive na visokoj nozi zahvaljujući tajanstvenim bonusima. Potaknut njihovim lagodnim životom i sam ulazi u mnoge nepotrebne troškove. Uskoro dođe do zahlađenja u njegovom odnosu sa zaručnicom Courtney (Shannon Elizabeth), a kada u javnost počnu prodirati priče o dvojbenim Enronovim načinima zarade Brian počne shvaćati istinu...

Afera Enron jedna je od najvećih financijskih afera u SAD-u, a skandal je oštetio mnoge zaposlenike te tvrtke, ali i zaposlenike bliskih industrija. Riječ je o potencijalno najvećem bankrotu u povijesti SAD-u. 


Komentari (0)

Foto