Uspon doline (2015)

Valley Uprising (Originalni naziv)

dokumentarni

Uzbudljiva i nezaboravna priča o hrabroj tradiciji uspona na stijene u dolini Yosemite

 
Režija: Peter Mortimer, Nick Rosen
Scenarij: Kathleen McGlaughlin
Uloge: Peter Sarsgaard, Alex Honnold, Yvon Chouinard, Royal Robbins

Filmografija

Uspon doline (Valley Uprising) nevjerojatan je dokumentarac o fanatičnim penjačima na stijene i načinu života kojeg su organizirali u nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji.

Masivne stijene Yosemite nacionalnog parka već pedeset godina privlače penjače, istraživače i luđake koji su iza sebe ostavili sve i krenuli u pohod na visoke osamljene granitne stijene. Ljudi koji su prije pedeset godina dolazili u Yosemite započeli su boemski način života u dolini, sukobljavali se s čuvarima Nacionalnog parka i krenuli u neke od najsmijelijih us­pona na svijetu.

Baklja se prenosila kroz tri generacije penjača; putem nadmetanja, tra­gedija i trijumfa, umjetnost Yosemite penjanja nadilazi granice svačije mašte.  Tijekom 50 godina u Yosemitheu se stvarala umjetnost penjanja, osvajali se kultni vrho­vi Half Dome i El Capitan, razvijalo se sportsko penjanja, slobodno i brzinsko penjanje i postavili su se temelji novih sportova – prvenstveno BASE skakanja. 

Uspon doline, uz pripovijedanje hvaljenog glumca Petera Sarsgaarda i produkciju Em­myjem nagrađivanog Sender Filmsa i Big UP Productionsa, vješto prepričava povijest i tradiciju Yosemita: pola stoljeća borbe protiv zakona gravitacije i zakona zemlje. Uspon doline će odvesti gledatelje na mjesta nevjerojatnih prirodnih ljepota koje inače nikada ne bi imali prilike vidjeti.

U filmu glume penjačke legende Dean Potter, Alex Honnold, Lynn Hill, Jim Bridwell, Royal Robbins, Warren Harding, Yvon Chouinard, Ivan Bachar "Chongo" Chuck i mnogi drugi...


Komentari (0)

Foto