Časni ljudi (2000)

MEN OF HONOR (Originalni naziv)

drama biografski

Istinita priča o afroamerikancu koji silno želi postati najboljim mornaričkim roniocem

 
Režija: George Tillman Jr.
Scenarij: Scott Marshall Smith
Uloge: Robert De Niro, Cuba Gooding Jr., Charlize Theron, Aunjanue Ellis, ...

Filmografija

Film "Časni ljudi" okupio je respektabilnu filmsku ekipu ispred i iza kamera. Prema scenariju Scotta Marshalla Smitha Tillman je uprizorio život i karijeru jednog od junaka afroameričke borbe za ravnopravnost u drugoj polovici 20. stoljeća. Uz Goodinga najvažnije uloge podijelili su R. De Niro (Kum II, Razjareni bik), Leslie W. Sunday i C. Theron (Čudovište, Dobar posao u Italiji). U ostalim su ulogama D. Keith (Oficir i džentlmen), A. Ellis (Ray) i dobitnik Emmyja H. Holbrook (mini-serija Lincoln).

"Budi najbolji", rekao mu je njegov otac, i Carl je te riječi dobro zapamtio. Kad se pridruži mornarici, Carl provodi dvije godine pišući stotine pisama prije nego što prihvate njegovu molbu da se pridruži Školi ronjenja. Carlov trener, Billy Sunday, ondje uopće ne želi ni Carla ni njegove ambicije.

Sunday, proslavljeni šef mornaričkih ronilaca, čija je problematičnost legendarna jednako kao i njegovi ronilački uspjesi, nemilosrdno muči i izaziva Carla, očekujući da se on slomi i odustane. Ali Carl ima drukčije zamisli. Njegov je cilj jasan, njegova odlučnost velika. Ništa neće stajati na putu da postane mornarički ronilac. Pa ni Billy Sunday.Godinama poslije, nakon što Carl ostane invalid nakon nesreće, on i Sunday neočekivano se udružuju.

Kako nikada ne propušta priliku da prodrma sustav, buntovni časnik pomaže Carlu srediti mornaričku birokraciju, preboljeti gubitak noge i ući u povijest vojske. Prije nego što ga umirove, Carl će steći cijenjen naslov - Master Diver i Master Chief, najviši rang u Mornarici.

Među afroameričkim se glumcima u drugoj  polovici devedesetih pojavila nova velika zvijezda. To je Cuba Gooding, Jr. koji je američku, a zatim i svjetsku slavu stekao nastupom u sportskoj drami "Jerry Maguire" (1996) za koji je nagrađen Oscarom u kategoriji najbolje muške sporedne uloge. Stoga se činilo da su Denzel Washington i Will Smith napokon dobili ravnopravnog kolegu. Doista, C. Gooding, Jr. sljedećih je nekoliko godina nastupao u samim hitovima (Bolje ne može, Ja ću budan sanjati).

Film je nominiran za Grammy, za najbolju glazbu (skladatelj Mark Isham) i najbolju pjesmu ("Win").

 


Komentari (7)

Foto