Mala miss Amerike (2006)

Little miss Sunshine (Originalni naziv)

komedija drama

Urnebesno putovanje s jednom od najsimpatičnijih disfunkcionalnih obitelji

 
Režija: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Scenarij: Michael Arndt
Uloge: Greg Kinnear, Toni Collette, Steve Carell, Paul Dano, Abigail Breslin, ...

Filmografija

Debitantsko ostvarenje darovitog redateljskog i bračnog para Jonathana Daytona i Valerie Faris (The Check Up, glazbeni spotovi za Paulu Abdul, Janet Jackson, skupine R.E.M., The Smashing Pumpkins, Red Hot Chili Peppers) izvrsna je pustolovna humorna drama od četiri nominacije za Oscara nagrađena onima u kategorijama najbolje muške sporedne uloge i najuspjelijeg scenarija, u istim kategorijama ovjenčana prestižnim britanskim nagradama BAFTA te nominirana za Zlatni globus u kategorijama najboljeg mjuzikla ili komedije te najbolje ženske uloge.

Doznavši da je njihova bistra i pomalo nesigurna sedmogodišnja kći Olive (A. Breslin) primljena na natjecanje za dječju miss Kalifornije, frustrirana majka Sheryl (T. Collette) i otac Richard Hoover (G. Kinnear) odluče djevojčicu odvesti u grad Redondo Beach u kojem se održava izbor. Na više od tisuću kilometara dugo i iscrpljujuće putovanje starim kombijem s njima kreću i Olivein stariji brat Dwayne (P. Dano), neprilagođeni mladić koji već devet mjeseci nije rekao ni riječ, ekscentrični djed Edwin (A. Arkin), čovjek slaba zdravlja koji otvoreno šmrče kokain, te povučeni ujak Frank Ginsberg (S. Carell), homoseksualac i nerealizirani samoubojica. Nakon što im se tijekom puta ubrzo pokvari vozilo, te ga svi budu prisiljeni pokretati guranjem, postupno će se otkriti mnogi detalji iz života svakog od njih. Dok je Olive senzibilna i nesigurna klinka koja vjeruje da nije dovoljno lijepa za osvajanje titule Miss, otac Richard u posljednje vrijeme ima poslovnih problema jer mu je propao dogovor s donedavnim ortakom Stanom Grossmanom (B. Cranston). Mladi Dwayne šuti zbog toga što prezire svoje roditelje koje drži malograđanima, te komunicira pisanim porukama, a ujaka Franka je na pokušaj samoubojstva nagnao prekid veze sa znatno mlađim Joshom (J. Shilton). Čini se da jedino djed Edwin nema nikakvih problema...

Na dodjeli Oscara 2007. godine zasluženi favorit u kategoriji najboljeg filma, priča o članovima slikovite obitelji Hoover, simpatičnim gubitnicima nezadovoljnima svojim životima koji s lakoćom osvajaju gledateljsku naklonost, dojmljiva je, atmosferična i subverzivna crnohumorna drama nenametljive režije, pomaknutih i duhovitih životnih situacija, vrlo efektno profiliranih karaktera, odlično napisanih dijaloga i izvrsnih glumačkih nastupa.

 


Komentari (9)

Foto