Ja, ja i Irena (2000)

ME, MYSELF AND IRENE / ME, MYSELF & IRENE (Originalni naziv)

komedija

Policajac sa poremećajem podvojene ličnosti mora prebaciti zatvorenicu na drugu lokaciju

 
Režija: Peter Farrelly, Bobby Farrelly
Scenarij: Peter Farrelly, Mike Cerrone, Bobby Farrelly
Uloge: Jim Carrey, Renée Zellweger, Anthony Anderson, Mongo Brownlee

Filmografija

Braća Farrelly uvijek su bila ispred svog vremena, a njihov drski pristup pravo je osvježenje u žanru komedije: mnoge nezaboravne, potpuno šašave scene, poput one u kojoj Jim Carrey neuspješno pokušava ubiti kravu, ostat će vam dugo u pamćenju. A ako ste željni osvete, nikako ne propustite uvodni dio filma, koji je prava mala škola kako se najbolje osvetiti za dugogodišnja poniženja!

Najljubazniji ste policajac na svijetu, a nitko vas ne poštuje? Najbolji način osvete svojim nezahvalnim sugrađanima je postati podvojena ličnost. Nakon što su zauvijek pomakli granice dobrog ukusa, braća Farrelly ("Svi su ludi za Mary") nastavljaju svoju epopeju provokativnosti i oduševljavaju komedijom o dobroćudnom policajcu koji u sebi skriva mačo-zvijer! Nakon 17 dugih godina policijske službe, mještani Rhode Islanda i dalje ne cijene dobroćudnog policajca Charlieja Baileygatesa (Jim Carrey). Zamjenski otac trojici neobičnih dječaka, divan čovjek i uzoran djelatnik, polako počinje ludjeti jer mještani na njegovu dobrotu uvijek odgovaraju ponižavanjem. Skupljeno nezadovoljstvo i razočaranje u Charlieju izazovu simptome podvojene ličnosti: njegova druga strana je opaki Hank, kombinacija prljavog Harryja i okorjelog ženskaroša. Charlie uglavnom drži Hanka pod kontrolom uz pomoć lijekova, no susret s lijepom Irene (Renée Zellweger) mijenja sve iz korijena. Irene je zatvorenica koju Charlie mora prebaciti na drugu lokaciju, ne znajući da je ona u velikoj životnoj opasnosti. Započinje velika avantura jer Charlie mora spasiti Irene od mafijaša, a i muškarčinu Hanka držati pod kontrolom, što mu baš ne uspijeva stalno.
Nakon iznimnog uspjeha filma "Svi su ludi za Mary" (1998) braća Bobby i Peter Farrelly odlučili su snimiti komediju "Ja, ja i Irena" kao vlastitu verziju klasične priče o dr. Jekyllu i mr. Hydeu. Za glavnog su glumca izabrali J. Carreyja (Lažljivac, Trumanov show) koji je upravo u njihovom filmu "Glup i gluplji" (1994) učvrstio svoju jedinstvenu komičarsku reputaciju. Izbor Jima Carreyja za dvostruku glavnu ulogu pokazao se punim pogotkom, jer je hollywoodski komičar sjajno uravnotežio svoj dar za geg i grimasu uvjerljivo utjelovivši dva posve različita lika, i senzibilitetom i scenskim nastupom. Pritom mu je oskarovka R. Zellweger (Studengora, Chicago) dobar romantični kontrapunkt u ulozi Irene, pa nije čudo da se dvoje glumaca zaljubilo na snimanju baš ovog filma. Od raspoložene glumačke ekipe treba istaknuti još jednog oskarovca C. Coopera (Adaptacija, Capote) i A. Andersona (Klokan Jack, Hustle & Flow), kao i niz zabavnih vratolomija koje su filmu donijele kaskadersku nagradu Taurus za najbolji rad s vozilima (Denney Pierce). Film je nominiran i za MTV-jevu nagradu u kategoriji najboljeg glumca.

Komentari (8)

Foto