Posljednji preživjeli (1996)

Last Man Standing (Originalni naziv)

akcija triler vestern

John Smith (B. Willis) stiže u teksaški gradić Jericho te radi za dvije sukobljene bande

 
Režija: Walter Hill
Scenarij: Walter Hill
Uloge: Bruce Willis, Bruce Dern, Christopher Walken, David Patrick Kelly, ...

Filmografija

Klasična priča o "čovjeku bez imena" seže sve do početka stoljeća, kada se šutljivog revolveraša latio legendarni pisac krimića, Dashiell Hammett, a filmom "Tjelesna straža" veliki Akira Kurosawa. U inačici Waltera Hilla John Smith također je tajnovit, inteligentan i nepobjedivi borac koji nemilice iskorištava strahove sredine koja pati od terora manjine prema većini.

Grad je podijeljen na dvije strane: s jedne je talijanska banda, predvođena Strozzijem (Ned Eisenberg), a s druge irska, predvođena Doyleom (David Patrick Kelly). Uvijek u borbi za prevlast, obje se skupine počinju boriti za naklonost ubojitog Smitha, a on proračunato mijenja strane i koristi se neobičnom situacijom, sve dok se stvari ne otmu kontroli i dođe do opće eskalacije nasilja. Doyleov ubojica, sadistički nastrojeni Hickey (Christopher Walken), jedva čeka obračunati se sa Smithom, a razvoj stvari postrance gleda lukavi šerif Galt (Bruce Dern).
Hillova verzija dobro poznate priče visoko je stilizirana, žanrovski raznovrsna i nevjerojatno zabavna: svako novo gledanje otkriva novi detalj, bilo scenografski, snimateljski ili glumački. Za glazbu je bio zadužen genij akustike Ry Cooder, snimatelj je bio čest Hillov suradnik Lloyd Ahern II, a glumačka ekipa je u najmanju ruku impresivna. Osim Brucea Willisa, ističe se fenomenalni Christopher Walken, ali i legendarni epizodist, R.D. Call ("48 sati","Zlatne godine").

Komentari (8)

Foto