Goli ručak (1991)

NAKED LUNCH (Originalni naziv)

drama kriminalistički fantastika

Ovisnik koji živi u svijetu halucinacija vidi sebe kao tajnog agenta

 
Režija: David Cronenberg
Scenarij: David Cronenberg, William S. Burroughs
Uloge: Peter Weller, Judy Davis, Ian Holm, Julian Sands, Roy Scheider, ...

Filmografija

Nakon "Bjesnila", "Videodroma", "Zone smrti", "Muhe" i drugih filmova, redatelj David Cronenberg se 1991. godine upustio u snimanje filma inspiriranog "Golim ručkom", romanom Williama S. Burroughsa, za koji se tvrdilo da ga je nemoguće ekranizirati.

Godine 1953. u New Yorku William Lee (P. Weller) zaposlen je u tvrtki koja se bavi istrebljivanjem insekata. U aparatu s kojim radi često nedostaje otrovnog praha i Lee otkriva da ga njegova žena Joan (J. Davis) koristi kao narkotik. I on se počne drogirati, a tada počinju njegovi susreti s golemim kukcima koji govore. Nakon što, gađajući čašu na njezinoj glavi, slučajno ubije Joan, Lee pred policijom bježi u tajanstveni grad Međuzonu...

Cronenberg je za scenarij, uz motive romana o biseksualnom ovisniku, upotrijebio i elemente iz piščeve biografije, te snimio film nadrealističnog ugođaja, u kojem su halucinacije izazvane drogom vrlo uspješno prikazane. Na dodjeli kanadske filmske nagrade Genie film je osvojio većinu nagrada, među ostalim za najbolji film i režiju. Nagrade udruženja filmskih kritičara SAD-a, New Yorka, Bostona i Londona dobili su Cronenberg, za scenarij i režiju, te Judy Davis, za najbolju sporednu ulogu.


Komentari (4)

Foto