San o slobodi (2010)

I Am Slave (Originalni naziv)

triler

Samo te nada može osloboditi

 
Režija: Gabriel Range
Scenarij: Jeremy Brock
Uloge: Isaach De Bankolé, Wunmi Mosaku, Lubna Azabal, Igal Naor, Hiam Abbass, ...

Filmografija

Prema istinitoj priči Mende Nazer je snimljen film o modernom ropstvu u 21. stoljeću i djevojci koja je preživjela pakao u Sudanu te kasnije u Londonu da bi na kraju postala aktivistica za ljudska prava.

Dvanaestogodišnja Malia (Wunmi Mosaku), kći plemenskog vođe Bahe (Isaach De Bankolé), oteta je iz svog sela, koje se nalazi u planinama Nubar. Otmičari, provladina milicija, proda je u ropstvo u glavnom gradu Sudana, Khartumu. Nakon šest godina Malia je poslana u London, gdje joj promijene ime, a njezin se bijedni život služavke nastavlja. Uzeta joj je putovnica i rečeno da će, ukoliko odluči otići vlastima, njezin otac biti smaknut. Nasreću, Malia sretne osobu koja će joj vratiti nadu da će jednog dana ponovno vidjeti oca.


Osim što se radi o doista impresivnom filmu nominiranom, između ostalih, i na BAFTA nagradama u kategoriji najbolje drame, film nosi poruku te tužnu istinu o sudbini afričkih djevojaka pred kojima zapadna civilizacija zatvara oči te potvrđuje da neka stara vremena, koja toliko žele biti ostavljena u knjigama prošlosti, itekako egzistiraju i danas.


Komentari (1)

Foto