Godina oružja (1991)

YEAR OF THE GUN (Originalni naziv)

akcija triler

Američki novinar i fotografkinja nađu se na udaru Crvenih Brigada i talijanske vlasti

 
Režija: John Frankenheimer
Scenarij: David Ambrose, Michael Mewshaw
Uloge: Andrew McCarthy, Sharon Stone, Valeria Golino, John Pankow, Mattia Sbragia...

Filmografija

U rano jutro 16. ožujka 1978. godine, na putu iz svoje kuće prema zgradi Parlamenta, akcijom pripadnika terorističke organizacije Crvene brigade, otet je mandatar nove talijanske vlade, predsjednik Demokršćanske stranke i bivši premijer Aldo Moro i uskoro ubijen. Tih se godinama bavi bestseler Michaela Mewshawa, koji je tema ovoga filma u režiji Johna Frankenheimera (Ptičar iz Alcatraza, Mandžurijski kandidat, Francuska veza 2, Crna nedjelja, Holcroftova pogodba, Otok doktora Moreaua, Ronin)...

Rim tijekom siječnja 1978. godine, u doba dok Italiju potresaju učestali nemiri i teroristički napadi revolucionarne ljevičarske organizacije Crvene brigade. Među inozemnim novinarima koji prate zbivanja na uzavreloj talijanskoj političkoj i društvenoj sceni je i ambiciozni mladi Amerikanac David Raybourne (A. McCarthy). Nekad i sam ljevičar, David se trudi zadržati objektivnost i kritičku distancu, u čemu se ponajviše oslanja na savjete i pomoć svog starog prijatelja, cijenjenog sveučilišnog profesora Itala Bianchija (J. Pankow). Premda ljevičar, zagonetni Italo nikad ne ističe svoja politička uvjerenja, već uživa u ugodnom Davidovom društvu i dobrom jelu i piću.

Istodobno, David održava neobičnu ljubavnu vezu s privlačnom Liom (V. Golino), suprugom bogatog Lucia (R. Posse), s kojim ima i sina. Na primanju u vili svog urednika Pierrea Berniera (G. Murcell) David jedne večeri upozna atraktivnu Alison King (S. Stone), odvažnu fotoreporterku iza koje su godine iskustva u Saigonu i na ratištima diljem svijeta. Nažalost, njihov razgovor ubrzo prekine upad pripadnika Crvenih brigada, koji opljačkaju Berniera i sve njegove goste. Nakon što te noći stignu u njegov stan, David povjeri Alison da ima i književnih ambicija, te da o djelovanju Crvenih brigada namjerava napisati roman bogat istinitim činjenicama...

Režiser John Frankenheimer sugestivno dočarava političke nemire i sukobe na ulicama Rima 1978. godine, te klimu i odnose u talijanskom društvu iz razdoblja uoči Morove otmice.

Uz atmosferičnu glazbu Billa Contija (Rocky, FIST, serijal Rocky, Glorija, Samo za tvoje oči, Nevjerno tvoja, Afera Thomasa Crowna), za rad na doku-drami Put u svemir Philipa Kaufmana 1984. godine nagrađenog Oscarom, u tome se ponajviše oslanja na glumačke nastupe. U glavnoj ulozi je A. McCarthy (Vatra svetog Elma, Klub sretnih žena, Mulholland Falls), a partneri su S. Stone (Iznad zakona, Potpuno sjećanje, Sirove strasti, Sliver, Posljednji akcijski junak, Raskrižje, Specijalist, Brzi i mrtvi, Posljednji ples, Gloria, Sirove strasti 2), za ulogu u drami Casino Martina Scorseseja nominirana za Oscara, talijanska glumica V. Golino (Kišni čovjek, Četiri sobe, Bijeg iz Los Angelesa, Frida), te J. Pankow (Glad za krvlju, Živjeti i umrijeti u Los Angelesu, serije Bez traga, Zakon i red).


Komentari (0)

Foto