Vitezovi južnoga Bronxa (2005)

KNIGHTS OF THE SOUTH BRONX (Originalni naziv)

drama

Učenici teške gradske škole pronalaze spas u igranju šaha

 
Režija: Allen Hughes
Scenarij: Dianne Houston, Jamal Joseph
Uloge: Ted Danson, Malcolm David Kelley, Clifton Powell, Keke Palmer

Filmografija

Film Vitezovi južnog Bronxa temelji se na istinitoj priči o Davidu McEnultyju, koji nakon gubitka posla prihvaća posao učitelja u školi u južnome Bronxu. Film je režirao cijenjeni redatelj Allen Hughes (Menace II Society i From Hell).

Uspješan poslovni čovjek Richard Mason (T. Danson) privremeno je ostao bez posla. Kako ne bi sjedio besposlen, prihvaća posao učitelja sa skraćenim radnim vremenom u osnovnoj školi u Bronxu. Podučava četvrti razred, u kojemu su sva djeca Afroamerikanci ili Portorikanci, kao i većina stanovnika Bronxa. Većina učenika jedva svladava gradivo, zaostaju za programom, nepristojno se ponašaju i drski su. Svakodnevno su izloženi zlostavljanjima na ulici, a većini od njih roditelji su narkomani i u zatvoru. U zatvoru je i otac Jimmyja Washingtona (M. D. Kelley), koji novom učitelju kaže da mu je tata umro. Iako drsko dobacuje za vrijeme nastave, Jimmy sve više poštuje i voli Richarda, a posebno mu postane privržen kad ga gleda kako igra partiju šaha istodobno sa četrnaest protivnika i sve ih matira za osamnaest minuta. Jimmyjevo oduševljenje potakne Richarda da šah donese u razred. Pokazalo se da je dobro postupio, i najokorjeliji u razredu zaintersiraju se za šah, a uz pomoć šahovske ploče i matematika im postane logična i bliska. Uskoro u razredu nastaje pravi šahovski klub, u kojemu su Jimmy, Kenya (K. Palmer), Renee (Y. Diaz), koja u razred dolazi s mlađim bratom, petogodišnjim Dawsonom (A. Ortiz), kad je vrtić zatvoren i Michel koji želi otići na koledž i biti liječnik. Na zaprepaštenje organizatora, poslije kratkog vremena Richardovi učenici osvajaju turnir njujorških škola i odmah se pripremaju za nacionalno natjecanje...

Stvarni učitelj MacEnulty pokrenuo je da se u škole uvede šah kao redovita slobodna aktivnost, a svi njegovi učenici danas su na koledžu.

Ted Danson izvrstan je u ulozi učitelja, a za nju je bio nominiran za Vision Award, kao i glavni dječji glumac, Malcolm David Kelley. Treba istaknuti odličan scenarij Jamala Josepha i Dianne Houston.


Komentari (3)

Foto