Iskonski strah (1996)

Primal Fear (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Arogantni odvjetnik pruzima slučaj epileptičnog mladića optuženog za ubojstvo nadbiskupa

 
Režija: Gregory Hoblit
Scenarij: William Diehl, Steve Shagan
Uloge: Richard Gere, Laura Linney, Edward Norton, John Mahoney, Frances McDormand...

Filmografija

Arogantni, ali sposobni odvjetnik (Richard Gere) preuzima slučaj siromašnog ministranta koji je pobjegao s mjesta zločina okrutnog ubojstva nadbiskupa kod kojeg je živio. Slučaj se zakomplicira kada optuženi otkrije da je na mjestu zločina možda bila i treća osoba. Napetost raste kada iznenadni obrat promijeni predodžbu o zločinu i onom što se stvarno dogodilo.Edward Norton nominiran je za Oscara za ulogu u ovom filmu. Film je dobio nagradu ASCAP, BSFC, STFC, SEFCA.

Glavni junak jest Martin Vaile (Richard Gere), superodvjetnik koji brani mafijaše i ubojice. Osim novaca, dodatni poticaj u poslu mu je i slava, pa stoga ne čudi što sa zadovoljstvom preuzima slučaj Aarona Stamplera (Edward Norton). Naime, čikaški nadbiskup Rusherman, veliki dobrotvor i jedan od najpopularnijih i najmoćnijih ljudi u gradu, pronađen je iskasapljen u svom dvoru.

Policija je nedaleko od mjesta ubojstva uhvatila njegovog ministranta Stamplera, oblivenog nadbiskupovom krvlju. Odvjetnik Vail, vidjevši kako je riječ o epileptičnom mladiću potpuno nedužnog izgleda, započinje oštru borbu kako bih svog klijenta oslobodio optužbe i prijeteće smrtne kazne. Za slučaj je osobno zainteresiran i okružni tužitelj Shaughnessy (John Mahoney), vođa skupine gradskih moćnika kojima je pokojni nadbiskup svojevremeno uprskao milijunsku investiciju. Kao suparnika Vailu šalje tužiteljicu Janet Venable (Laura Linney), koja je svojevremeno bila Vailova partnerica na poslu i u krevetu.

 

 


Komentari (13)

Foto