Znak poganina (1954)

THE SIGN OF THE PAGAN (Originalni naziv)

drama povijesni

Marcijan pokušava smisliti način kako da se odupre Atilinoj vojsci i spriječi pad Rima

 
Režija: Douglas Sirk
Scenarij: Oscar Brodney, Barre Lyndon
Uloge: Jeff Chandler, Jack Palance, Ludmilla Tchérina, Rita Gam, Jeff Morrow, ...

Filmografija

"Znak poganina" vrlo je dobro ostvarenje unutar žanra povijesnog spektakla, iako, za razliku od poznatijih filmova iz istoga vremena (Quo vadis, Ben Hur ili Julije Cezar), nije toliko spektakularan. Radi se o filmu koji je uglavnom utemeljen na prostudiranim činjenicama i čija je namjera ozbiljno i uvjerljivo predočenje prilika toga doba. Da film ne bi sveo na suho iznošenje povijesnih činjenica, redatelj Douglas Sirk vješto je u nj uklopio paralelnu, ljubavnu priču. U filmu nastupaju poznati američki glumci Jeff Chandler i Jack Palance, te u to vrijeme poznata francuska balerina Ludmilla Tche

Rimsko Carstvo, 5. stoljeće naše ere. Uglednoga rimskoga centuriona Marcijana (J. Chandler) na putu za Konstantinopolis zarobi Atila (J. Palance), hunski vođa, koji je zbog bespoštednosti prozvan Bič Božji.
Marcijan mu ipak uspijeva pobjeći i stiže u grad u kojemu car Teodozije pokušava smisliti način kako da odvrati barbarina, upornoga u svojoj namjeri da osvoji i razruši tadašnju prijestolnicu svijeta, Rim.
Kako Atiline snage napreduju, Marcijan jedino rješenje vidi u organizaciji protunapada, iako svjestan da njegova vojska ne može parirati Atilinoj. On je, naime, toliko moćan da se osjeća kao da ga može zaustaviti samo Božja ruka.

Komentari (0)

Foto