Velika zemlja (1958)

The Big Country (Originalni naziv)

drama romantika vestern

Bivši pomorski kapetan dolazi živjeti na farmu svoje zaručnice

 
Režija: William Wyler
Scenarij: Donald Hamilton, Jessamyn West
Uloge: Gregory Peck, Jean Simmons, Carroll Baker, Charlton Heston, Burl Ives

Filmografija

Nastao prema noveli Donalda Hamiltona, ovaj epski western je prepun glumačkih zvijezda. Poznati country pjevač, Burl Ives, je osvojio Oskara za najbolju sporednu ulogu.

Jim McKay (G. Peck) umirovljeni je pomorski kapetan i bogati brodarski magnat koji zbog skore ženidbe s privlačnom Patricijom "Pat" Terrill (C. Baker) napušta Baltimore i kreće na Divlji zapad. Njegova zaručnica Pat je temperamentna kći utjecajnog zemljoposjednika i stočara Henryja Terrilla (C. Bickford), umirovljenog bojnika i vlasnika golemog ranča Ladder. Nakon što među lokalnim kaubojima i mještanima izazove podsmijeh zbog svog gospodskog držanja i "gradskog" šešira neprimjerenih životu na zapadu, Jim će otkriti da taj kraj potresa žestok sukob oko izvora vode kojom se napaja sva stoka u okolini. Izvor se nalazi na velikom imanju Big Muddy učiteljice i Patine najbolje prijateljice Julie Maragon (J. Simmons), a oko njega se prelamaju različiti interesi. Pored bojnika Terrilla, tu su njemu suprotstavljen i podjednako moćan rančer i stočar Rufus Hannassey (B. Ives), njegova četvorica sinova predvođena kukavicom Buckom (C. Connors), te predradnik Steve Leech (C. Heston). Zbivanja će eskalirati nakon što Buck s braćom u kanjonu Blanco postavi zamku za bojnika, te nakon što momci otmu Julie koju odluče prisiliti na prodaju svog imanja...

Godine 1958. nagrađena Oscarom za najbolju mušku sporednu ulogu, za koju je fantastični Burl Ives (Istočno od raja, Mačka na vrućem limenom krovu) nagrađen i Zlatnim globusom, te nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glazbe i za nagradu BAFTA za najbolji film, sjajan romantični vestern/drama velikog Williama Wylera (Praznik u Rimu, Ben Hur) iznimno je uspjela adaptacija romana "Ambush at Blanco Canyon" književnika i scenarista Donalda Hamiltona (Nasilni ljudi). Kao angažirani sineast Wyler je tijekom karijere bio zaokupljen važnim i velikim pričama, naglašenim etičkim suprotnostima i dvojbama, izuzetno snažnim emocijama, te kontrastiranjem pravde i nepravde, ljubavi i mržnje, morala i amorala, što ga smješta uz bok redateljskim veličinama kakve su Federico Fellini, Orson Welles, David Lean ili Akira Kurosawa. Sve osobine njegova umjetničkog habitusa i redateljskog rukopisa razvidne su i u današnjem filmu, dojmljivo režiranom remek-djelu u kojem je Wyler umetanjem elemenata "sapunske opere" pokušao donekle dekonstruirati mit vesterna, s jasnom porukom da jedno nasilje uvijek rađa drugo. U glavnoj ulozi nastupa glasoviti oskarovac G. Peck (Ubiti pticu rugalicu, Predskazanje), a uz njega B. Ives, zatim dvaput za Oscara nominirana J. Simmons (Hamlet, Spartak), također za Oscara nominirana C. Baker (Div) i C. Heston (Ben Hur, Sjeme zla).


Komentari (0)

Foto