Gospodar otoka (1970)

THE HAWAIIANS / MASTER OF THE ISLAND (Originalni naziv)

drama

Pustolov se vraća kući gdje nailazi na politička prevrtanja, bolesti i ljubavne probleme

 
Režija: Tom Gries
Scenarij: James R. Webb, James A. Michener
Uloge: Charlton Heston, Tina Chen, Geraldine Chaplin, Mako, John Phillip Law, ...

Filmografija

Realiziran na atraktivnim havajskim lokacijama, te uz izvrsnu glazbu Henrija Mancinija prožetu havajskim melosom, film "The Hawaiians" plijeni i više nego solidnim glumačkim nastupima. Uz uvjerljivog C. Hestona to ponajprije vrijedi za G. Chaplin (Nashville), zatim japanskog glumca Makoa (The Sand Pebbles), te T. Chen koja je za svoju dojmljivu epizodu kineske imigrantice nominirana za Zlatni globus. Film je također dobio i nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje kostimografije (Bill Thomas).

Havajsko otočje, 19. stoljeće. Moreplovac Whipple Hoxworth zvan Whip (C. Heston) vraća se kući nakon višemjesečne plovidbe brodom na kojem su desetine kineskih doseljenika. Među njima je i Mun Ki (Mako) koji, premda u domovini već ima suprugu, na Havaje dovodi svoju novu ženu Char Nyuk Tsin (T. Chen). Sam Hoxworth pri povratku kući shvaća da mu se djedovim bogatstvom okoristio omrznuti rođak Micah Hale (A. McCowen), te odluči zasaditi vlastitu plantažu ananasa. Kako godine prolaze, Hoxworth je sve uspješniji i cjenjeniji među američkim doseljenicima na Havajima, dok se njegov sin Noel (J. Phillip Law), rođen u braku s požrtvovnom Purity (G. Chaplin), zaljubi u Makoovu i Charinu kći Mei Li (V. A. Lee)... 

Raskošni pustolovni spektakl "Havaji" redatelja Georgea Roya Hilla s Maxom von Sydowom, Julie Andrews i Richardom Harrisom u glavnim ulogama uz aklamaciju publike i uz čak sedam nominacija za nagradu Oscar, doživio je nastavak jednostavno nazvan The Hawaiians. Film je snimljen četiri godine nakon izvornika. Literarni predložak za oba filma bio je šestodijelni roman Jamesa Michenera o doseljavanju Amerikanaca, Kineza i Japanaca na Havajsko otočje u 18. i 19. stoljeću. Režije se prihvatio filmski i televizijski redatelj Tom Griers (Will Penny, East Side/West Side), dok je glavni lik odglumio oskarovac C. Heston (Ben-Hur, Deset zapovijedi) kojemu je i bilo prvotno ponuđeno da nastupi u Hillovom filmu. Inače, Hill je iskoristio treći dio opsežnog Michenerovog romana, a nastavak sljedeća poglavlja.


Komentari (0)

Foto